Son 10 yılda otolog yağ dokusu enjeksiyonu, mezenkimal kök hücre, Stromal Vasküler Fraksiyon (SVF) ve PRP gibi rejeneratif tedaviler, tek başına veya kombine edilerek, tıbbın birçok alanında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Saç dökülmesi tedavilerinde, herkes için geçerli olabilecek tek tip bir yaklaşımdan söz etmek mümkün değildir. Androgenetik Alopesi, hem erkekler hem de kadınlar için en yaygın saç dökülmesi nedeni olarak bilinmektedir. Androgenetik Alopesi kaynaklı saç dökülmelerinin tedavisinde bilinen ve kullanılan iki ilaç mevcuttur. Bunlardan biri Minoxidil diğeri de Finasteride’dir. Minoxidil ve Finasteride isimli ilaçlar aynı zamanda FDA onaylıdır. Ancak her iki ilaç da potansiyel yan etkilere sahiptir. Bunun yanı sıra, yapılan araştırmalar, saç dökülmesi tedavisi için bu ilacı kullanan hastaların %30 ila %50 ‘sinin etkili sonuçlar alamadıklarını göstermektedir.
Peki ya rejeneratif taraf ne durumda?
Saç dökülmesi problemlerinin giderilmesinde uygulanmaya başlayan rejeneratif tedavi seçenekleri ise umut vaat eden sonuçlar sunmaktadır. Rejeneratif kelimesi tıp dünyasında, hücre onarımı ve hücre yenilenmesi anlamını taşır. Rejeneratif tedavi ya da terapi, kişileri kendi hücreleriyle iyileştirme yaklaşımını içerir. Saç PRP de rejeneratif tedavilerden bir tanesidir. Kişilerden alınan bir miktar kanın, santrifüj edilerek ayrıştırılması ve trombositten zengin hale getirilmiş sıvının kafa derisine enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen PRP tedavisinde, trombositlerin hücre tamirciliği özelliğinden faydalanılmaktadır. Saç PRP tedavisi, minyatürleşerek dökülen saçlarda bu durumu tersine çevirme özelliğine sahiptir. PRP uygulaması, saç köklerini uyararak canlandırmakta ve saç büyümesini desteklemektedir. PRP tedavisi, saç sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini, trombositlerdeki büyüme faktörlerine ve büyüme hormonuna borçludur.
Otolog yağ transferi ve Fat Saç ekimi
Saç dökülmesi tedavilerinde, otolog yağ transferi tekniği de son yıllarda uygulanmaya başlayan, ancak uzun yıllardır üzerinde çalışılan rejeneratif yaklaşımlardan bir tanesidir. FAT saç ekiminin de temelini oluşturan bu yaklaşım kadınlar ve erkekler üzerinde yapılan deneysel araştırımalar, otolog yağ dokusu enjeksiyonunun, androgenetik alopesinin erken evrelerinde etkili sonuçlar sunduğunu göstermektedir. Bilim adamları, bu olumlu gelişmelerin, daha ileri düzeyde seyreden alopesi vakalarında da işe yarayabileceği konusunda umutlu olduklarını kaydetmişler ve bu yöndeki çalışmalarına hız vermişlerdir.
Otolog Yağ Transferi Nedir?
Otolog yağ transferi, kişinin kendi yağ hücrelerinin kullanılarak, iyileştirilmesi istenilen alanlara enjekte edilmesidir. Vücuttan alınan yağ dokuları, kök hücreden zenginleştirilerek, iyileştirilmesi istenilen alanlara enjekte edilmektedir. Kök hücrenin iyileştirici, onarıcı ve yenileyici gücü, otolog yağ transferi tekniğinin saç dökülmesi tedavilerinde ve saç ekimi uygulamalarında kullanılmasına ilham olmuştur. FAT Saç ekiminde yaptığımız otolog yağ transferi tekniği ile FUE saç ekimi bir arada uygulandığında, saç ekimi işleminin kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Saç ekimi öncesi, kafa derisine uygulanan otolog yağ enjeksiyonunun FAT Saç ekimi için sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
FAT Saç ekiminde otolog Yağ Transferi Nasıl Uygulanır?
Otolog yağ transferi uygulamasında, liposuction yöntemiyle alınan yağlar, kök hücreden zengin hale getirilerek saç ekimi öncesi kafa derisine enjekte edilmektedir. Yağların alınması ve yeniden enjekte edilmesi arasında geçen zaman çok önemlidir. Kök hücrenin mümkün olduğu kadar zarar görmemesi ve canlı kalması gerekmektedir. Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ transferi tekniğiyle gerçekleştirilen saç ekiminde, daha doğal, daha sağlıklı saçlar elde edebilmek mümkündür.
Yapılan araştırmalar aynı zamanda, saç dökülmesi ve kalıcı saç kaybı problemlerinin çözümünde kombine tedavilerin daha etkili sonuçlar sunabileceğini de göstermektedir. Saç ekimiyle otolog yağ dokusu transferinin bir arada kullanılması dışında, PRP ile otolog yağ transferi de bir arada uygulanabilmekte ve etkili sonuçlar sunmaktadır. PRP ile otolog yağ dokusu transferinin bir arada kullanılmasında amaç, trombositlerin büyüme faktörleri ve büyüme hormonu avantajından faydalanmaktır.