Saç Nedir?
Saç olağanüstü bir organdır, minyatür bir organ. Sağlıklı bir saç telinin uzunluğunun %30’u kadar esneyebildiğini biliyoruz. Ayrıca bir saç teli, suyu emebilir ve çapının %20’si oranında şişebilir. Saç, aynı zamanda tırnaklarınızın ana bileşeni olan keratin adı verilen bir proteinden yapılmıştır. Bu protein, cildinizdeki ampul şekline benzeyen foliküller tarafından üretilir. Sahip olacağınız tüm foliküllerle doğarsınız ve bunların yaklaşık 100.000’i sadece kafa derinizde bulunur. Yenilerini üretemezsiniz ve kellik sorunu yaşanmaya başlandığında, hücrelerin öldüğünü yani keratin üretmeyi bıraktığını söyleyebiliriz.
Saçın kendisi, folikülün içindeki ampulde üretilir ve içinden geçerek uzarken yağ bezlerine bulaşarak yağla ile kaplanır. Bu yağ, saçın sudan ve diğer maddelerden zarar görmesini engeller ve saçın parlak olmasını sağlar. Buna da sebum adını veriyoruz. Foliküldeki pigment hücreleri ise saça rengini verir bu da melaninindir. Aynı zamanda cildin koyulaşmasını sağlar. Folikül içinde her bir saç teli canlı bir hücre olarak hayata başlar. Fakat keratinizasyon adı verilen bir işlemle hücreler lifli materyalle dolar, ölür ve saça dönüşür. Kısaca doğduğunuzda canlı olan saç, bu süre sonucunda ölü bir keratin dokusuna dönüşür. Saç kimyasal olarak incelediğimizde ise karbon, oksijen, hidrojen, nitrojen ve sülfür elementlerinden oluştuğunu görürüz.
Tıpkı bizim gibi her folikül de daima uyanık değildir. Her biri, uykuya dalmadan önce sürekli olarak saç ürettiği ve bu sırada saçların döküldüğü faaliyet döngülerinden geçer. Ortalama olarak, her gün yaklaşık 50 ila 100 saç telini kaybedersiniz. Vücut kılları bu süreci yaklaşık bir ay gibi bir zaman diliminde geçirirken, saç kökleri bunu yıllara yayabilir. Erkeklerin saçı kadınlardan biraz daha hızlı uzar çünkü kadın saç köklerinin uzama döngüleri daha uzundur ve bu da kadın saçının neden daha uzun sürede uzadığını açıklar. Vücudun içinde meydana gelen diğer büyüme türleriyle karşılaştırıldığında saç son derece hızlı uzar. Örneğin saç kılları yılda yaklaşık 15 cm kadar uzayabilir ama tabii ki bu kişiden kişiye değişir.
Saçınızın dokusu ise büyük ölçüde folikül şekline göre belirlenir. Örneğin oval şekilli foliküller kıvırcık saç üretirken, daha düz saç, daha yuvarlak şekilli hücrelerin eseridir. Bu durum genetik yatkınlıkla çok alakalıdır ve ayrıca yaşamınız boyunca saç dokusunun değiştiğine şahit olabilirsiniz.
Saç Ne İşe Yarar?
İnsanlar dahil memelilerde kılların temel amacı cildi sıcak tutmak ve korumaktır. Fakat insanlar diğer memelilere göre daha kılsızdır. Bunu da ancak evrimle açıklayabiliyoruz, atalarımız saçlarını bir şekilde kaybetti, insanlık da kıyafetler icat etmek zorunda kaldı.
Saç, genetiğiniz ve sağlığınız hakkında çok şey yansıtır, açıklar. Kısaca insanların kendisi için biyolojik bir arşiv görevi görür. Pek çok cinayet, saç telinin incelenmesiyle çözülmüştür.
Saç Dökülmeleri ve PRP işlemleri ile ilgili her türlü sorunuz için ön görüşme talebi oluştur.
Bilimsel
Güvenilir
Etkili
Saç Nasıl Uzar?
Saçınız ayda yaklaşık 1,3 cm kadar uzar. İnsan saçı, derinin dermis tabakasında bulunan folikül adı verilen küçük boşluklarda üretilen bir protein olan keratinden yapılmıştır. Eller, ayak tabanları ve avuç içleri dışında, kıllar vücudun her yerinde bulunur, ancak çoğunlukla o kadar incedir ki pratikte görünmezdir. Yeni saç hücreleri foliküller tarafından üretildikçe, eskileri deri yüzeyine itilir, böylece uzadığını gördüğünüz kıl aslında bir dizi ölü keratin hücresinden oluşur.
Her saç folikülünün, iki ila altı yıl sürebilen bir büyüme aşaması vardır buna anagen faz diyoruz. Birkaç ay süren dinlenme aşaması ise telojen fazdır. Katejen faz ise oldukça kısadır 2-3 hafta kadar sürer, bu da geçiş fazıdır. Buna saç büyüme döngüsü adını veriyoruz. Dinlenme aşamasının sonunda saç dökülür ve döngü yeniden başlar. Yazın kışın olduğundan daha hızlı uzadıklarını biliyoruz. Ortalama bir saç teli 30 ila 80 cm kadar uzayabilir.
Saç Dökülmesi Nasıl Gerçekleşir?
Saç dökülmesi, saç büyüme döngüsü bozulduğunda meydana gelir ve bu da saçların normalden daha hızlı dökülmesine, kalitesiz şekilde uzamasına veya hiç uzamamasına neden olur. Saç dökülmesinin en sık karşılaştığımız nedeni kalıtsal kökenli erkek ve kadın tipi kelliktir. Fakat aşağıdaki durumlar kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesine yani alopesiye neden olabilir:
- Tiroid sorunları ve anemi dahil tıbbi durumlar
- İlaçlar ve ilaçların yan etkileri
- Stres ve travma
- Diyet bozuklukları
- Sıkı bir şekilde toplanan ya da örülen saç stillerinden kaynaklanan saç derisi gerginliği
- Trikotillomani adı verilen karşı konulamaz bir saç çekme dürtüsünün olduğu saç çekme bozukluğu
- Bir bağışıklık sistemi sorunu olan saçkıran alopesi areata rahatsızlığı
- Dermatolojik tedavi gerektiren kafa derisi enfeksiyonları