FUE ya da FAT saç ekimi sonrası, 3 ila 5 hafta arasında meydana gelen dökülmeler birçok kişide endişeye yol açıyor. Yapılan işlemin işe yaramadığını düşündürerek moral bozukluğuna sebep olan bu tatsız duruma, şok dökülme diyoruz. Sebebi henüz tam olarak tespit edilememiş olsa da, geçici olarak meydana gelen bu ani dökülmeler saç ekimi sonrası sürecin doğal bir parçası olarak değerlendirilmektedir. İşlem sonrası beni panikle arayan hastalarımın ve saç ekimi yaptırmayı düşünen saç ekimi adaylarının şok etkisi yaratan şok dökülmeler karşısında hazırlıklı olmalarını sağlamak amacıyla bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. Bu yazım, “Ben saçlarımı dökülsünler diye ektirmedim” diyenlere gelsin. Buyurun buradan okuyun!
Şok Dökülme Nedir? Neden Olur?
Saç ekimi için tüm dünyada tercih edilen en etkili yöntem FUE saç ekimi tekniğidir. FUE saç ekimi en basit ve yalın şekliyle; donör alandan saç köklerinin teker teker alınması ve saçsız alana yine teker teker nakledilmesi işlemidir. Gerek saç köklerinin alınma aşamasında gerekse de ekilmesi aşamasında, büyük çapta olmasa da işlem yapılan alanlarda travmalar meydana gelir. Saç kökünün alışkın olduğu bölgeden ayrılması ve yeni yerine alışması arasında geçirdiği süreç adaptasyon ve bocalama evresidir. Ekilen saçların canlı kısımları deri altında kendini korumaya almıştır. Ekilen saçların deri yüzeyinde kalan kısımları ise kırılarak dökülürler. Bu durum saç ekimi sonrası şok dökülmeler olarak adlandırılır ve sürecin doğal bir parçası olarak kabul edilir.
Saç Ekimi Sonrası Dökülmeler Ne Şekilde Meydana Gelir? Hepsini Normal Mi Kabul Etmeliyiz?
Saç ekimi ameliyatları sonrasında 3 farklı dökülme sorunu yaşanabilir.
Yukarıda bahsettiğim gibi, şok dökülmeler ekilen saçların uyumlanma sürecinden kaynaklanmaktadır. Peki ya donör alanda meydana gelen dökülmelerin ya da işlem yapılmayan bölgelerde oluşan dökülmelerin sebebi ne olabilir? Saç ekimi sonrası donör bölgede istenmeyen bu durumu, saç köklerinin yanlış ve bilinçsizce toplanması şeklinde açıklayabiliriz. Bu noktada, saç ekimi uzmanının becerisi ve tecrübesi devreye girer. Hesapsızca ve yanlış uçlu punch cihazıyla toplanan greftlerin oluşturduğu tatsız görseli, saç ekimi sonrası sürecin doğal bir parçası olarak kabul edemeyiz.
Doğal saçların saç ekimi sonrası dökülmeye başlaması ise cerrahi travmayı takiben saçların dinlenme evresine geçmesinden kaynaklanabilmektedir. Saç siklusu; büyüme, geçiş ve dinlenme olmak üzere 3 fazdan oluşmaktadır. Dinlenme aşaması saç dökülmelerinin meydana geldiği dönemi kapsamaktadır. Cerrahi işleme bağlı travmadan, kafa derisine uygulanan anesteziden ve dinlenme evresinin doğası sebebiyle, işlem görmese de doğal saçlarda dökülmeler gözlemlenebilir.
Şok Dökülmeler Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Sona Erer?
FUE saç ekimi ameliyatı sonrasında, şok dökülmeler yaklaşık 20 gün sonra başlamaktadır. İlk 1 ayda pik yapan bu sürecin 1,5 ay devam edebileceği bilinmelidir. Verilen zaman aralıklarının kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Şok Dökülme Sonrası Saçlar Ne Zaman Uzar?
Yaklaşık 2 ay içerisinde tamamlanan şok dökülme süreci, hastaları en çok görsel açıdan rahatsız etmektedir. Saçlarının bir an evvel uzaması konusunda sabırsızlanan hasta, 3 ila 4 ay sonra tatmin edici olmasa da ince tüylerin oluştuğuna şahit olabilmektedir. Saç ekimi ameliyatları sonrasında tam manasıyla görsel sonuçların elde edilebilmesi için en az 1 yıllık bir zaman göze alınmalıdır. Saç ekimi sonrası gün gün iyileşme süreci başlıklı yazımı okuyabilir, işlem sonrası hangi aşamada sizleri nelerin beklediğine dair fikir edinebilirsiniz.