Son zamanlarda, saç sağlığı için kolajen takviyelerinin sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Ciltteki doğal kolajen üretimini teşvik etmeye yarayan takviyeler neredeyse hayatımızın bir parçası haline geldi. Haliyle bize de, vücudumuz için pek kıymetli olan bu proteinin saçlarımız için ne anlam ifade ettiğini tüm detaylarıyla ele almak düşüyor.
Zaman içerisinde, yaşlanmayla birlikte vücudumuzdaki kolajen miktarı azalır. Kolajenin azalmasına bağlı olarak da, cilt elastikiyetini kaybederek kırışmaya başlar. Bu açıdan bakacak olursak, eksikliği estetik sorunlara yol açan kolajenin, anti aging uygulamalarının göz bebeği olmasına şaşırmamak gerekir. Beden sağlığı üzerindeki faydaları göz dolduran kolajen, acaba saç sağlığı üzerinde ne kadar etkili? Güne kolajen peptitli kahvesiyle başlayanların saçları daha mı hızlı uzuyor? Saç dökülmesi problemlerinde, saçların güçsüz ve cansız olduğu gözlemlendiğinde, çevremizden sıklıkla tavsiye olarak duyduğumuz kolajen takviyeleri gerçekten işe yarıyor mu? Bu soruların cevabını ve daha fazlasını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Öncelikle, Nedir Bu Kolajen?
Kolajenin cümle içerisinde; gençleştirme, iyileştirme, güçlendirme, azaltma gibi kelimelerle bir arada kullanıldığına şahit oluruz. Bu kelimeler bir anlamda, kolajenin sağladığı estetik faydaları ve sağlık üzerindeki gücünü vurgulamakta ve pekiştirmektedir. Kolajen, insan vücudunda en bol bulunan proteindir. Tüm vücudun protein içeriğinin %35’ini oluşturmaktadır. Kolajen, kemiklerde, kıkırdakta, kaslarda, tendonlarda, kan damarlarında, gözlerde ve dişlerde bulunduğu için, tüm bağ dokusunun yapı taşı olarak adlandırılmaktadır.
Kolajen Hangi Faydaları Sağlar?
Kolajenle Saç Sağlığı Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Kolajenle saç arasındaki bağlantının tam olarak ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı, kolajenle, keratin arasındaki ilişkide yatmaktadır. Saçların çoğunlukla keratin proteininden oluştuğunu biliyoruz. Keratinin oluşması içinse birçok amino asite ihtiyacı vardır. Bunların çoğu da kolajende bulunur. Kolajenin, keratin oluşturmak için gerekli amino asitleri sağlaması, sağlıklı saçın temelini sağlamlaştırması anlamını taşır. Keratin, saçların yenilenmesinde, daha güçlü olmasında, esnekliğinde ve saçın genel sağlığında rol oynar. Keratin eksikliği saçların daha kolay kırılmasına ve dökülmesine yol açabilir.
Hangi Kolajen Türü Saçın Uzamasında Etkilidir?
Bazen saçlarımızın çok yavaş uzadığını veya hiç uzamadığını fark ederiz. Kolajen saç sağlığını destekleyerek, uzama sürecine zarar veren etkenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Saçların normal ve sağlıklı bir şekilde uzamasında önemli rol oynar. Nasıl mı? Şöyle açıklayalım;
Kolajen üretimine yardımcı olan prolin ve glisin, keratin oluşumu için en gerekli amino asitlerdir. Prolin ve glisin bakımından zengin olan kolajen tiplerini tüketmek, saç sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir. Kolajen dışarıdan takviye edilebileceği gibi, gıdalardan da alınabilir. Uzmanlar vücuttaki doğal kolajen üretimini artırmak için C vitamini ve amino asitler bakımından zengin yiyecekler tüketilmesinin faydalı olacağı görüşündeler. Portakal, kırmızıbiber, yeşilbiber, brüksel lahanası, domates, çilek vb gıdalara sofranızda yer açarak doğal kolajen üretimini artırabilir, bu sayede saç sağlığınızı olumlu yönde destekleyebilirsiniz.
Peki, Bu Konuda Araştırmalar Ne söylüyor?
Kolajen ve saçların uzaması arasındaki ilişkiye yönelik yapılan araştırmalar sınırlıdır. Kolajenin estetik açıdan ve sağlık açısından sağladığı faydaları elbette yadsıyamayız. Ancak saçların doğal büyüme döngüsüne, zamana ve genetik mirasa tek başına kafa tutabilecek tek bir yaklaşımdan söz etmek ne yazık ki mümkün değildir. Saç sağlığı koca bir deryadır; araştırma ister, kanıt ister, bilimsellik ister. Saçları bir çırpıda uzatabilecek herhangi bir bilimsel dayanağı olan çözüm seçeneği henüz yoktur. Bunun yanı sıra, ciddi derecede saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin, daha çok bilimsel araştırmaya ve kanıta dayalı çözümler üzerine yoğunlaşmaları önerilmektedir. Kolajen takviyesinin, güçlü ve sağlıklı saç oluşumunu desteklediğini inkar edemeyiz ancak saç uzamasını hızlandırıp hızlandırmadığı konusunda net bilgiler paylaşabilmek için, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz.