Sakal, bıyık, favori gibi yüz kıllarının; varlığı, yoğunluğu, şekli, erkekler için her zaman önemli olmuştur. Bir erkek tıraş olsa da “Kökü bende nasılsa” deme özgürlüğüne sahip olmak ister. Yüz kıllarına yüklenen anlamlar; toplumlara, kültürlere ve estetik trendlere göre değişir. Hatta ve hatta hangi sektörde çalıştığınız bile bu konuda belirleyicidir. Tıraşlı bir görünümün makbul kabul edildiği dönemler biraz eskilerde kaldı. Sakalın çekiciliği artıran önemli bir görsel unsur olarak değerlendirildiği günlerden geçiyoruz. Sakalı hiç çıkmayan ya da istediği yoğunlukta olmayan erkekler, daha özgüvenli hissedebilmek için sakal ekimi prosedürüne yöneliyorlar.
Sakal Ekimi Nedir?
Sakal ekimi, sakal yoğunluğunu artırmak ya da yeni sakal oluşumunu sağlamak için yapılan cerrahi bir işlem. Aynı prosedürde bıyık ve favori ekimi de yapılabiliyor. Saç ekiminden farklı bir uygulama değil. Saçın bol olduğu bir alandan sağlıklı saç kökleri toplanarak, alıcı bölgeye ekiliyor. Sakal ekiminde greft toplama ve ekme işleminde FUE tekniği kullanılıyor. FUE hiç sakalı olmayan birinde dahi etkili sonuçlar sunabiliyor.
Sakal Ekimi Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Yanık alopesi çeşitli kazaların yol açtığı kalıcı saç dökülmelerini ifade ediyor. Kaynar su, kızgın yağ dökülmesi gibi mutfak kazaları, yangınlar, trafik kazaları ve benzeri travmaları yanık alopesi kategorisine alabiliriz. Bunlar içerisinde en çok da çocuk yaşta meydana gelen mutfak kazalarının yanık alopesi vakasına dönüştüğünü görüyoruz. Bu tarz kazalar; saçlarda, sakallarda, bıyıklarda ve kaşlarda kalıcı dökülmelere sebebiyet verebilirler. Yanık alopesi vakalarına yapılacak ekim işlemi, istenilen yoğunluğa ulaşılabilmesi için birden fazla seans uygulanmasını gerektirebilir.
Genetik ya da hormonal faktörler sebebiyle yüz kılları ergenlik döneminde oluşmayan erkeklere de sakal ekimi yapılabilir. Yapılan araştırmalar hiç sakalı olmayan ya da seyrek olan kişilerde FUE tekniği ile iyi derecede kıl yoğunluğu elde edilebileceği yönünde.
Akne problemi olan kişilerde oluşan skarlar kalıcı dökülmelere sebep olabilirler. Sakal ekimi bu tarz durumlar için de etkili bir seçenek.
Sakal Ekimi İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Sakal ekimi yaptırmak istiyorsanız önceliğiniz doğru bir yer bulmak olmalıdır. Sakal ekimi için saç ekiminde olduğu gibi fazla sayıda grefte ihtiyaç duyulmaz. Çok komplike bir prosedür gibi görünmese de uygulama becerisi ve ameliyat tekniğine hakimiyet gerektirir. Alıcı bölgeye ekilen kılların yönü iyi hesaplanmalıdır. Doğru yönde ve doğru açıdan ekilmeyen greftler hiç de doğal olmayan sonuçlarla sizi baş başa bırakabilir.
Sakal Ekimi Maliyetli Bir İşlem Mi?
Kalıcı estetik sonuçlar sunan prosedürlerin maliyetlerinin çok da düşük olmayacağı bilinmelidir. Saç, sakal, bıyık, favori, kaş gibi bölgelere yapılacak nakil işlemlerinde maliyet; ekilecek greft sayısına göre artabilir ya da düşebilir. Sakal bölgesi daha sınırlı bir hedef olduğu için saç ekiminden daha düşük maliyetli bir işlemdir.
Sakal Ekimi Riskli Mi?
FUE saç ekimi tüm dünyada güvenli ve çağdaş bir ekim tekniği olarak kabul görüyor. FUE’nin en çok tercih edilen yöntem olmasının en önemli nedeni minimal invaziv olmasıdır. FUE ile yapılan sakal ekimi karmaşık ya da teferruatlı bir prosedür değildir. Ancak yine de bunun cerrahi bir işlem olduğu ve her cerrahi işlemin bazı riskler barındırdığı bilinmelidir. Hatalı bir cerrahi uygulama ya da işlem sonrası yetersiz bir bakım sonucunda; yara izi ve enfeksiyon gibi risklerle karşı karşıya kalınabilir. Bu sebeple hem ameliyatı gerçekleştirecek uzman çok iyi seçilmelidir hem de uygulama sonrası bakım yönergeleri titizlikle uygulanmalıdır.