Dramatik bir kaza sonucu kafa derisi yanan, yara izi oluşan ve saç kaybı yaşayan kişilere saç ekimi yapılabiliyor. Saç Ekimi Uzmanı ve Araştırmacısı Aziz Aksöz, yanık mağdurlarına uygulanan saç ekiminin hassasiyetine dikkat çekerek, uzman bir ekiple yapılması gerektiğini söyledi ve ekledi:
“Acil servise gelen vakaların büyük bir yüzdesini ev kazaları oluşturuyor ve en çok da yanık vakaları görülüyor. Özellikle kızartma yağı, kaynar su, ocak ve soba alevlenmesi en fazla karşılaşılan durumlar arasında. Oluşan yanık, baş bölgesinde oluştuğunda ise, kişilerde çok ciddi psikolojik sorunları beraberinde getiriyor. Saç kökleri dahil tüm deri yanıyor ve bu bölgede maalesef kalıcı saç kaybı yaşanıyor. Aslına bakarsanız sadece yanık durumunda değil, saç kaybı bir trafik kazası ya da alınan bir darbe ve benzeri olaylar sonucunda da yaşanabilir. Hepsinin ortak noktası, erkek tipi saç dökülmesinden kaynaklanmayan, yaşanan bir travma sonucu saç kaybının yaşanmasıdır.
Gerek travma sorucu gerek yanma sonrası saç kaybı yaşansın, hepsine saç ekimi yapmak mümkündür. Her şekilde, hem hasar almış farklı gözüken derinin kamuflajını sağlar, hem de mağdur, aynalara daha özgüven içinde bakmaya başlar.
Fakat yanık mağdurlarına yapılan saç ekiminin çok ciddi bir profesyonellik gerektirdiği de bir gerçek. Bu konuda fazlaca vaka yapmış, yanık derinin hassasiyetini bilen bir ekiple yapılması gerekir. Hatta özellikle bu ekibin içinde rekonstrüktif cerrah, dermatoloji uzmanı ve saç ekimi uzmanı olmalıdır.
Hastadan hastaya, yanığın veya yara izinin derecesine ve bölgesine göre değişen bir planlama dahilinde, hastanın donör alan olarak tabir ettiğimiz, iki kulak arasında kalan saçlı alandan alabileceğimiz saç greftleri ile, yanık alana ekim yapabiliriz. Bu planlamaya doku transferi, kök hücre tedavisi gibi farklı uygulamalar da dahil edilebilir. Özellikle doku bütünlüğü bozulmuş bu vakalarda, hastanın kendi bölgesel yağından elde ettiğimiz ve kök hücreden zengin hale getirerek uyguladığımız Fat Saç ekimi, mevcut hasarın onarımında da olumlu sonuçlar almamızı sağlıyor.
Yanık vakalarında sadece kafada değil, kaş ve sakal bölgesinde de doku sorunu gözlemlenebilir. Elbette bu alanlara da kaş ya da sakal ekimi yapılabilir.
Yanık mağdurlarına veya yara izi olanlara yapılan saç ekimi ve tabii sakal ve kaş ekimi sabır isteyen, çoğunlukla birden fazla seansta uygulanan bir süreci kapsar. Ekibin mutlaka hastanın psikolojisini ve hassasiyetlerini anlaması ve tüm süreç boyunca destek vermesi gereklidir. Dediğim gibi bu sabır gerektiren bir zaman dilimidir ama sonuçları gerçek anlamda yüz güldürücüdür.”