Daha iyi bir görünüme ve beden sağlığına kavuşmak için zaman zaman diyet programlarına yöneliyoruz. Bu zamana kadar herhangi bir diyetle haşır neşir olmayan var mı? Diyet yapmayan ya da sürdüremese bile diyete başlamayan?
Değişen yaşam koşulları beslenme alışkanlıklarını da etkiledi. Sağlıksız beslenme düzeninin, genetik yatkınlığın ve hastalıkların gündeme getirdiği obezite, yaşamsal bir tehdit haline geldi. Kilo vermeye yönelik sağlıklı ya da sağlıksız yaklaşımlardan oluşan birçok diyet reçetesine denk gelmek mümkün. Diyetler; yaşam tarzına, damak tadına, verilmek istenilen kilo miktarına; hatta ve hatta çevre bilincine göre çeşitlilik gösteriyor. Hangisinin sizin için uygun ve sağlıklı olduğu; ancak ve ancak bir uzman tarafından değerlendirilebilir. Bu konuda iş birliği yapmak her zaman için daha verimli sonuçlar almak anlamına gelir.
Saç dökülmesi, kilo verme sürecinin en yaygın yaşanan sorunu olarak gündeme geliyor. Saç dökülmesinin beslenme yetersizliği ile ilgili olarak da meydana gelebileceği göz önünde bulundurulduğunda, uygulanan diyet reçetelerini sorgulamak faydalı olacaktır.
Aldığımız tüm gıdaların genel sağlık durumumuz üzerinde etkileri vardır. Buna saç sağlığı da dahildir. Saçın deri altında kalan ve saç folikülü olarak adlandırılan kısmı, alınan besinlere karşı oldukça duyarlıdır. Yapılan diyetler bu hassas hücreleri kolaylıkla etkisi altına alabilir.
Öte yandan sağlıklı saç oluşumu ve büyümesi için vitaminlere ihtiyacımız vardır. Saç büyümesini teşvik eden vitamin türlerinden yoksun bir beslenme programı, saç dökülmesine yol açabilir.
Ani ve hızlı kilo kaybı, saç dökülmesine sebebiyet verebiliyor. Saç dökülmesi, özellikle obezite cerrahisi sonrasında, hızla ve fazla miktarda kilo veren hastaların oldukça yaygın karşılaştıkları bir problem. Saç dökülmesinin dramatik boyutlara ulaşmasını önlemek amacıyla, besinler yoluyla yeteri miktarda alınamayan vitamin ve minerallerin takviye olarak kullanılması gerekiyor.
Saç dökülmesi probleminde sorun, diyet yapmak değil; yapılan diyetin içeriği. Sağlıklı saç büyümesi için gerekli olan vitamin ve mineralleri içermeyen diyetler saç dökülmesi için risk teşkil ediyorlar.
Vejetaryenler; et, balık ve kümes hayvanlarını tüketmiyorlar. Veganlar ise hayvansal ürünleri tüketmiyorlar. Bu durum işleri biraz karıştırıyor gibi görünse de, farklı besin kaynaklarından aynı besin değeri elde edilebilir.
Demir hem et ürünlerinde hem de bitkisel ürünlerde bulunur. Et tüketmeyen kişiler; fındık, ıspanak, lahana gibi besin kaynaklarına yönelerek bu açığı kapatabilirler.
Protein saç sağlığının olmazsa olmazları arasında yer alır. Saçların büyük bir kısmı protein türü olan keratinden oluşur. Et ürünleri, yumurta, baklagiller, kuruyemişler protein bakımından zengindir. Vejetaryen ya da vegan diyet yapıyor olsanız dahi; amacınıza ve beslenme programınıza hitap eden kaynaklardan protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Çinko, hasarlı saçların onarımında büyük rol oynar. Çinko, besinlerden yeteri kadar tüketilemeyebilir. Bunun nedeni çinko içerikli bazı bitkilerde, emilimi önleyen fitik asit olmasıdır. Bu da vücuda yeteri miktarda çinko alımını önleyebilir. Bu sebeple vegan ya da vejetaryen diyet uygulayanların çinkoyu takviye ürün olarak kullanmaları daha faydalı olabilir.