Üreme çağındaki kadınlarda saç dökülmesi sorunu daha sık meydana geliyor. Hormon değişimleri, stres, kullanılan bazı doğum kontrol hapları ve en belirgin semptomlarından biri saç dökülmesi olan polikistik over sendromu gibi durumlar, kadınlarda saç dökülmesinin en yaygın nedenleri olarak gösteriliyorlar. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların bazıları tedavi sürecinde bazıları ise ilacı bıraktıktan sonra, yoğun saç dökülmesi sorunu yaşadıklarını bildiriyorlar.
Birçok kadın hamile kalmayı önlemek amacıyla doğum kontrol haplarına başvursa da, bu ilaçların tek fonksiyonu gebelik olasılığını azaltmak değil. Doğum kontrol hapı, hormon bozukluğuna bağlı meydana gelen adet düzensizliklerini tedavi etmek amacıyla da doktor tarafından reçete edilebiliyor. Bununla birlikte; ağrılı adet dönemlerini kontrol altına almak, akne ve tüylenme sorunlarını baskılamak için doğum kontrol hapı kullanmak gerekli olabiliyor.
Doğum kontrol haplarının saç dökülmesine yol açıp açmadığı sıkça merak edilen bir konu. Doğum kontrol hapı, androjenik hormonların etkisiyle ekstra saç dökülmesi sorununa neden olabiliyor. Bunun sebebini tam olarak anlayabilmek için saçların nasıl uzadığını bilmek gerekiyor.
Saç, doğal büyüme döngüsüne bağlı olarak, aşamalar halinde uzar. Saçın uzaması da dökülmesi de bu döngünün doğal bir parçasıdır. Saçlar dinlenme fazı olarak nitelendirilen telogen evrede dökülürler. Doğum kontrol hapları, saçları telogen fazda uzun süre kalmaya zorladıkları için daha fazla saç dökülmesine yol açabiliyorlar. Kısacası, östrojen ve progesteron içerikli doğum kontrol hapları; saç büyüme döngüsünü etkileyebilir, bozabilir ve bu sebeple de saçların fazlaca dökülmesine neden olabilirler.
Kadın tipi kellik, doğum kontrol hapı kullanımının yaygın bir yan etkisi değildir. İlaç duyarlılığı yüksek kadınların, bu sorunu daha sık yaşadıkları bildirilmiştir. Öte yandan, androjen indeksi yüksek doğum kontrol haplarının, saç dökülmesini artırdığı gözlemlenmiştir. Genetik yatkınlığı olan kadınlarda, doğum kontrol hapı kullanımıyla birlikte, kadın tipi kellik riski biraz daha artmaktadır.
Doğum kontrol hapı kullanımından kaynaklı saç dökülmesi sorunu geçici de olsa; banyo giderinden süzülen, saç fırçasında biriken, yastık kılıflarında ve geçtiğiniz yerlerde iz bırakan saç telleri; üzüntü ve endişe kaynağı olabilir. Bu noktada yapılması gereken şey; saç sağlığını destekleyen davranışlara odaklanmaktır. Bu konuda neler yapabileceğinize kısaca göz atalım:
Vücudumuza aldığımız her besin, genel sağlık hanemize eksi ya da artı olarak yazılır. Sağlıklı besin kaynaklarına yönelmek, pek çok şeyi pozitif yönde etkileyebilir. Saç dökülmesi sorununu tersine çevirmek için dengeli bir beslenme programı uygulamak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Besinler yoluyla yeteri miktarda alınamayan vitamin ve minerallerin, dışarıdan takviye edilmesi gerekebilir. Vitamin ve mineral eksikliğinin saç dökülmesinde önemli bir payı olduğunu hatırlatmak isterim.
Fön makinası, düzleştirici ya da saç maşası gibi yüksek ısılı saç şekillendirme cihazları, saç yapısını ve kalitesini bozabilir. Buna ek olarak, perma ve kalıcı boya gibi kimyasal bakım uygulamaları da saç sağlığı için risktir.
Stres, kadınlarda saç dökülmesinin yaygın nedenlerinden biridir. Stresten arındırılmış bir yaşam sürmek pek mümkün olmasa da, stres yönetim stratejilerini öğrenmek ve uygulamak işe yarayabilir.
Saç tellerinin kurumasını ve kırılmasını önleyecek bir saç bakım rutini uygulamak gerekir. Saç tipine uygun bir şampuan kullanmak, yıkama sonrası saçı doğal kurumaya bırakmak, saçların nemlendirilmesini sağlamak, fırçalama esnasında hoyrat hareketlerden kaçınmak, bu süreçte size oldukça yardımcı olabilir.