Greft, kafa derisine nakledilen herhangi bir saçı taşıyan doku parçası için ifade edilen, genel bir terimdir. İster modern bir foliküler ünite ister mini-mikro, ister eski tipte alınanlardan biri olsun, hepsi teknik olarak greft olarak kabul edilir. Greftler vücudun her yerinden alınabilir, ancak genellikle oksipital kafa derisinden yani donör bölge olarak bilinen kafa bölgesinin iki kulak arasında kalan bölgeden seçilir. Genel boyutları ve şekilleri teknoloji, aletler ve cerrahi yaklaşımla belirlenir.
Greft Nasıl Elde Edilir?
Genelde saç greftleri donör bölgeden doku alınarak oluşturulur. Nihai amaç, saçı uzatabilecek az miktarda dokuyu çıkarmak ve saçı büyütmesi gereken kafa derisine yani alıcı kafa derisine nakletmektir. Donör bölgesinden saç taşıyan doku, ya tamamen etli bir şerit halindeki buna foliküler ünite cerrahisi veya FUT diyoruz veya foliküler üniteleri doğrudan donör bölgesinden birer birer çıkararak FUE yöntemiyle transfer ediyoruz.
Günümüzde artık dışladığımız, hastaya ve greftlere avantajlarının daha az olduğunu düşündüğümüz FUT saç ekiminde, greftler donör alandan şeritler halinde çıkartılır. Şerit oksipital kafa derisinden çıkarıldıktan sonra, stereoskopik diseksiyon mikroskopları kullanarak foliküler üniteleri donör şeridinden ayrılır ardından nakil gerçekleştirilir. FUE ise günümüzün altın standardı olarak, bir donör şeridi çıkarmamıza gerek kalmaksızın ekim yapmamızı sağlar. Bunun yerine, foliküler üniteler doğrudan alıcının kafa derisinden ayrı ayrı çıkarılır. Bu foliküler üniteler daha sonra korunur ve kafa derisine nakledilir.
Grefler Nasıl Sağ Kalıyor?
Saç greftlerinin çoğunun, orijinal alanlarından alınarak alıcının kafa derisine mümkün olduğunca profesyonel bir şekilde nakledilmesi çok önemlidir. Maalesef bir dizi faktör bu durumu etkileyebilir:
Dehidrasyon- çalışmalar, bir greftin kuru bir ortamda “önemli bir ölüm, kayıp yaşanmadan” ortalama 16 dakika civarında yaşayabildiğini göstermiştir. Bunları salin veya HypoThermosol gibi sıvı bir çözelti içinde saklamak için bu sorunu giderir ve yaşam süreleri fazlalaşır.
Sıcaklık- dehidrasyona katkıda bulunan birincil faktörlerden biri sıcaklıktır. 2007 yılında yapılan bir çalışmaya göre foliküler üniteleri 1 ° C’ye tutmanın, özellikle oda sıcaklığında saklamaya kıyasla hayatta kalma oranlarını önemli ölçüde uzatabileceğini gösterdi. Hatta 2002’de yapılan bir araştırma, -20 ° C’de 14 gün dondurulmuş greftlerin herhangi bir zarar göstermediğini ortaya koydu.
Oksijen kaynağı- ATP, vücudun kandaki oksijeni parçaladığı ve enerjiye dönüştürdüğü bir süreçtir. Bu, durum saç dahil enerjinin harcandığı hemen hemen her yerde meydana gelir. Foliküler üniteler donör bölgeden çıkarıldığında oksijenden yoksun kalır; ATP süreci kesintiye uğrar. Bu nedenle foliküler üniteler çok uzun süre oksijenden yoksun kalırsa başarısız olurlar, ölürler.
Doğru seçim– oksipital kafa derisi en sağlam donör saçlarını barındırır. Saçları kafa derisinin veya vücudun diğer bölgelerinden seçersek, saçlar o kadar dayanıklı olmayabilir. En kötü senaryolarda, donör kıllarının kendisi zamanla bozulmaya yatkın olacaktır.