Sağlığımızın kötüye gittiğine işaret eden sinyalleri genel olarak dikkate almama eğilimindeyiz. Yaşadığımız coğrafyada, yaşam şartları ne yazık ki, kendimizi dinleyecek, sağlığımızla ilgili olumsuz değişiklikleri gözlemleyecek ve bunu fark ettiğimiz anda konunun ilgili doktoruna gidecek fırsatı bize sunmuyor. Ancak söz konusu saç sağlığımızsa orada akan sular duruyor. Şartlarımız ve koşullarımız ne olursa olsun, tıpkı çocuklarımızın üzerine titrediğimiz gibi, saçlarımızın da gelişip büyümelerini heyecanla takip ediyor, renkleri solsa, köklerinden uçlarına kadar zayıflasa, büyümeleri dursa, araştırmadığımız yöntem, başvurmadığımız çare kalmıyor. En azından saç sağlığımızla ilgili bilinç düzeyimizin bu denli yüksek olması sevindirici bir şey.
Genel olarak saç uzatırken herhangi bir tereddüt ya da kaygı yaşamıyoruz. Ancak bir kadının saçlarını kısaltma fikrinin kafasında oluşmasıyla, bunu gerçekleştirmesi arasında geçen zaman diliminde yaşadığı kararsızlıklar ve gel gitler, eylem gerçekleştikten sonra travmaya ya da daha hafif bir tabirle, pişmanlığa dönüşebiliyor. Bu noktada size bir iyi bir de kötü haberim var. Kötü haber, vazgeçtiğiniz saçlarınızı bir gecede asla yerine koyamazsınız. Ancak, iyi haber şu ki, saçlarınızın uzama sürecini hızlandırmanızı sağlayacak yöntemler vardır.
Ayrıca erkekler de saç ekiminden sonra bir an evvel saçlarının uzamasını istiyor. Üzerine titrediğiniz saçlarınızın sağlıklı büyümelerinin önünde engel teşkil eden tehditlerle savaşabilmek için ihtiyacınız olan tek şey güçlü argümanlardır. Gerçekçi olmayan hızlı saç uzatma tekniklerine yönelik vaatler karşısında pasif bir çaresizlikle uygulayacağınız yöntemler sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
Saçın, büyüme döngüleri ve uzama hızı hakkında bilgi sahibi olmadan, araştırdığınız yöntemlerin gerçekçi bir zemine oturup oturmadığından emin olamazsınız. Dilerseniz, saçların daha hızlı uzamasına katkı sağlayan ipuçlarına gelmeden; büyüme evrelerine kısaca değinelim.
Saçta Büyüme Döngüsü Nedir? Hangi Aşamalardan oluşur?
Saç, deri altında bulunan kese içerisinde yer alır. Birçok kaynakta yapısal görünümü bakımından eldivenin parmak kısmına benzetilen bu keseler, kıl folikülü olarak adlandırılırlar. Saç teli, hücre gruplarının meydana getirdiği kıl folikülü içerisinde oluşur ve deri dışına çıkarak, gerileme fazına ya da başka bir deyişle geçiş dönemine kadar büyümesini sürdürür. Saçlarda büyüme döngüsü 3 fazdan oluşur:
Anagen Faz
Saç büyüme döngüsünün ilk ve en uzun aşaması olan anagen faz, saçların en aktif büyüdüğü ve geliştiği dönemi kapsar. Yaklaşık 2 ila 8 yıl arası sürebilir. Anagen faz aynı zamanda saçların en parlak ve en canlı olduğu evredir.
Katagen Faz
Saç yaşam döngüsünün ikinci aşamasını oluşturan katagen faz, geçiş dönemi ya da gerileme dönemi şeklinde tanımlanır. Anagen evresine göre oldukça kısa süren bir periyottur. Yaklaşık olarak 2-6 haftalık bir süreci kapsar. Bu dönemde saç folikülü içerisinde bulunan saçın büyümesi durur.
Telogen Faz
Telogen faz, dinlenme aşaması olarak tanımlanır. 2-3 aylık bir süreci kapsayan bu dönem, ölü saçların döküldüğü, yeni saç tellerinin oluşmaya başladığı evreden oluşur.
Saçların Daha Hızlı Uzaması Mümkün mü?
Saçın büyüme hızında rol oynayan bazı faktörler vardır. Yaş, cinsiyet, sağlık durumu, genetik yatkınlık gibi unsurlar saç büyüme hızını belirler. Saç teli günde ortalama 0,35 mm uzar. Bu rakam, çok oynamamakla birlikte kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Sağlıklı saçlara sahip olmanın yolu, saçın büyüme ve gelişme evresini yani anagen fazı olabildiğince verimli değerlendirmekten geçer.
Anagen Faz Neden Önemlidir?
Saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerde anagen faz oldukça kısa sürer. Saç dökülmesine yönelik uygulanan ilaç tedavileriyle, anagen evrenin süresinin uzatılması hedeflenir. Sadece saç dökülmesi için değil, daha hızlı uzayabilmeleri için de saçlarda gelişme dönemi olan anagen evre mümkün olduğu kadar uzatılmalıdır.
Saç Uzaması Neden yavaşlar? Ya Da Neden Durur?
Saçın yavaş uzamasına, büyümesinin durmasına yol açan; bize bağlı ya da dış etkenlere bağlı olarak gelişen birçok sebep vardır. Saçlarınızın daha hızlı ve sağlıklı gelişmelerini istiyorsanız, bunları yapmayarak işe başlayabilirsiniz. İşte size saçlarınızın daha hızlı uzaması için, içeriğinde tüyolar barındıran tehditlerden bazıları:
Yüksek ısılı saç şekillendiricileri ve kimyasal saç düzleştirme uygulamaları saçların büyüme döngüsüne zarar vererek anagen evrede saç kaybına yol açar.
Yaşam tarzınızdan ve gündelik rutinlerinizden siz sorumlusunuz. Genetik faktörlere ya da yaşa müdahale edemeyiz ama beslenme alışkanlıklarımıza çeki düzen verebiliriz. Diyet programınıza avokado, yumurta çilek gibi saç sağlığına iyi gelen gıdaları ekleyebilir, saçlarınızın uzama sürecini hızlandırabilirsiniz.
Saçlarınızın uzama hızında bir aksaklık olduğunu fark ettiğiniz anda, kullandığınız şampuan, saç kremi, saç maskesi, saç yağı gibi bakım ürünlerinizi gözden geçirmenizi öneririz. Saç bakım ürünlerini seçerken sadece saç tipinize uygun olmasına değil, ürünün saç yapısına zarar veren kimyasallar içerip içermediğine de dikkat etmelisiniz.
Bazı ilaçlar saç büyüme ve gelişme evresini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu, sizin dışınızda gelişen sebepler kategorisine giriyor. Yapmanız gereken şey, doktorunuza danışmak olacaktır.
Stres, yaşadığımız tüm fiziksel ve ruhsal sıkıntıların en popüler sebebidir. Söz konusu saçlarsa bu maddeyi es geçmek olmazdı. Uzmanlar, stresin doğru yönetildiği takdirde faydalı olabileceği konusunda hemfikirler. Baş etmek mümkün değilse, onu yönetmeyi öğrenin. Zararlı etkilerini dönüştürmeyi öğrenirsek, saçlarımız da bundan nasibini alacaktır.
Her şey olmasa da bazı şeyler bizim elimizde! Saç büyüme sürecine zarar veren hatalı alışkanlıklarımızı ve rutinlerimizi doğru bilgilere dayalı yöntemlerle değiştirmeyi denemek optimum çözüm seçeneği olacaktır.