Yapılan araştırmalar, kadınların erkeklere kıyasla saç dökülmelerinden psikolojik olarak daha fazla etkilendiklerini gösteriyor. Kadınlar nazarında dişilikle özdeşleştirilen saçlar, sosyal yaşam kalitesini doğrudan etkileyebiliyor. Duş esnasında avuca gelen saç yığını, kafa derisinde kel noktaların fark edilir düzeyde olması, saçlarda gözlemlenen hacim kaybı karşısında saç sağlığı seferberliğini başlatan kadınlar için, bu savaşı kazanmalarına yardımcı olabilecek mühimmat listesini hazırladık. Ancak hiçbir savaşa stratejisiz girilmez. İyi bir strateji geliştirmek istiyorsanız, öncelikle neyle mücadele ettiğinizi bilmelisiniz.
Neden Saç Kaybı Yaşıyorsunuz?
Genetik
Herhangi bir sorun ya da hastalık karşısında hastaların duymaktan en çok sıkıldıkları gerekçe olduğunun farkındayım. Ancak ne yazık ki genetik mirastan reddi miras yoluyla kurtulabilmemiz mümkün değil. Saç dökülmelerinde genetik aktarımın büyük etkisi vardır ve yaşlanmayla birlikte etkisi artar. Siz yine de aile büyüklerinizle arayı bozmayın. Zira, bilim insanları bu konu üzerinde çok çalışıyor.
Hormonlar
Hamilelik, doğum, menopoz, yumurtalık kistleri, androjen ağırlıklı doğum kontrol hapları saç dökülmesine yol açabiliyor. Telogen effluvium ve androgenetik aloepsi kaynaklı saç dökülmelerinde androjen düzeyindeki artışın etkisi olabileceği düşünülüyor.
Vitamin Eksiklikleri
Vücutta bazı vitaminlerin yetersiz olması saç dökülmelerine yol açabiliyor. Alopesi sebebiyle bir dermatoloğa başvurduğunuzda, vitamin depolarınız mutlaka kontrol edilir.
Otoimmün Hastalıklar
Alopesi areata, çölyak, lupus gibi bağışıklık sistemiyle ilişkilendirilen hastalıklar saç sağlığını doğrudan etkiliyor.
Tiroit
Saç dökülmesiyle ilişkilendirilen bir diğer sağlık sorunu da tiroit fonksiyonlarıyla ilgili bozukluklardır. Saç dökülmesi yaşayan kişilerde tiroit fonksiyonları mutlaka kontrol edilir.
Stres
Listede genetik olur da stres olmaz mı? Çağımızın en popüler hastalığı. Stres kaynaklı alopesiler, geçici ve ani saç dökülmesi şeklinde ortaya çıkıyor.
Saç Şekillendirme Uygulamaları
Kimyasal saç boyaları, kalıcı şekillendirme uygulamaları, yüksek ısılı saç maşaları, fön cihazları, saçların yapısına zarar verir.
Saçlarda Kökten Bir Değişim İçin Ne Yapmalısınız?
Saç dökülmesi karşısında alınabilecek tedbirler yaşadığınız problemin şiddetine göre değişir. Bazı durumlarda gündelik rutinlerde yapılan minimal değişikliklerle sorunu çözmek mümkün olabiliyorken bazen de daha radikal adımlara ihtiyaç olabiliyor. Her ne kadar tedavi planlaması hastanın öyküsüne göre kişisel olarak yapılsa da genel saç sağlığını yakından ilgilendiren bazı ihtiyaçlar standarttır ve her bünyede işe yarar.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin öneminin vurgulanmadığı günü günden saymadığımız günlerden geçiyoruz. Artık hepimiz konuyu biliyoruz. Bu sebeple ben size sadece adres göstereceğim. Yumurta, et, balık, somon balığı, ton balığı, yoğurt, ceviz, fındık, chia tohumu saç büyümesini teşvik eder.
Vücutta bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin saç dökülmesine yol açabileceği biliniyor. B vitamini kompleksi, D vitamini, E vitamini, çinko, folik asit takviyeleri, bu sebeple yaşadığınız saç dökülmesi sorununu çözmenizde yardımcı rol üstlenir.
Saçlarda geçici bir güzellik elde etmek adına uyguladığınız yöntemler saç yapısının kalitesine zarar veriyor olabilir. Yapılan araştırmalar, kimyasal saç boyalarının, yüksek ısılı şekillendiricilerin, saç bakım uygulamalarındaki yanlış ürün kullanımının saç yapısı üzerinde zararlı etkileri olduğu yönünde.
Son yılların en gözde anti aging uygulamalarından biri olan PRP, saç dökülmelerini azaltmada da kendisini ispatlamış bir yöntemdir. Saç PRP uygulamasında, sizden alınan bir miktar kan trombositten zengin hale getirilerek kafa derinize enjekte edilir. Yapılan araştırmalar bu yöntemin, saç dökülmesini azalttığı ve yeni saç oluşumunu desteklediği yönündedir.
Saç dökülmesi kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Erkeklerde daha belirgin kelleşme alanları gözlemlenirken, kadın tipi saç dökülmeleri genel olarak kafa derisinin tamamında meydana geliyor. Saç ekiminin erkekler tarafından daha yoğun tercih etmesi, görsel mağduriyetin daha fazla olmasından ileri gelmekte. Yanık alopesi, kafa derisinin seyrelme nedeniyle görünür hale gelmesi, saç çizgisinin geriye doğru çekilmesi gibi destekleyici tedavilerin işe yaramadığı kalıcı saç kayıpları için saç ekimi düşünülebilir.
Saç dökülmesine yol açan nedenleri deneme yanılma yöntemiyle tespit edemezsiniz. Saç dökülmesini tetikleyen birçok farklı sebep olabilir ve özel bir tedavi planlaması gerekebilir. Doğru çözümlerle devam edebilmek için, saç dökülmeleri fark edilir düzeye gelmişse, atılacak ilk adım doktorunuzdan randevu almak olmalıdır.