Yanık Alopesi ya da yanık vaka saç dökülmesi denildiği zaman, genel algı; saç kaybının, kafa derisindeki yanma neticesi oluştuğu yönündedir. Oysaki, saçlı deride tahribata yol açan tüm fiziksel travmalar ya da kazalar, yanık alopesi çatısı altında toplanabilir. Hangi nedene bağlı olarak gelişirse gelişsin, tüm kalıcı saç kaybı sorunları için başvurulabilecek en ideal çözüm seçeneği, saç ekimidir.
Üzerinde çalışılan, geliştirilen ve son yıllarda başarılı geri bildirimleriyle dikkat çeken tüm rejeneratif tedavi yaklaşımlarının; saçlı deriyi onarma, canlandırma, saç oluşumunu ve büyümesini teşvik etme odaklı olduğu gözlemlenmektedir.
Kişileri kendi hücre ve dokularıyla şifalandırma prensibine dayanan rejeneratif tedaviler: kaza, yanma ve yaralanma sebebiyle kalıcı saç kaybı yaşayan ve psikolojik olarak bunun sıkıntısını çeken birçok insan için umut kaynağı haline gelmiştir. Yanık alopesi vakalarında uygulanan ve tatmin edici sonuçlar sunan rejeneratif saç ekimi yaklaşımlarına geçmeden önce, yanık vaka saç kaybıyla ilgili sıkça karşılaştığım sorulara cevap vermek istiyorum.
Yanık Alopesi Hangi Nedenlere Bağlı Olarak Gelişir?
Yanık Vakalarda Saç Zamanla Kendiliğinden Çıkar mı?
Kaza, yanma, yaralanma gibi hadiselerle saç köklerinin derinden hasar gördüğü, saç kaybının oluştuğu skarlı kafa derisinde, zaman içerisinde, kendiliğinden yeni saç oluşumu gerçekleşmez. Bu tarz vakalarda düşünülmesi gereken yöntem saç ekimidir.
Yanık Vaka Saç Ekimi Kesin Çözüm Sunar Mı?
Hasarlı bölgede kan dolaşımı olduğu müddetçe, yanık vakalar için uyguladığımız saç ekimlerinden yüz güldürücü sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Yapılan muayenelerle, ekim yapılacak alanda kan dolaşımı olup olmadığını kolayca tespit edebiliyoruz. Yanık alopesi sebebiyle bana başvuran hastaların psikolojik olarak da yaralı olduğunun farkındayım. Bu sebeple, yapılan fiziki muayeneler ve saç analizleri sonucunda hastanın önüne, saç ekiminden ne derece memnun kalabileceği ve sorunun ne ölçüde giderilebileceğiyle ilgili doğru bir resim ortaya koymanın, ahlaki olarak da gereklilik olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla, yanık vaka saç ekimi kesin bir sonuç sunar mı sorusunun cevabı ancak muayeneler sonucunda verilebilir.
Yanık Vaka Saç Ekimi Ne Zaman Yapılabilir?
Tahrip olmuş, hasar görmüş deri dokusunda uygulanacak saç ekimi prosedürünün istenilen sonuçları sunabilmesi için, derinin kendini toparlamış ve yaranın son halini almış olması gerekir. Ekim sahasında hayat olup olmadığı da netleştirildikten sonra saç ekimi planlaması yapılabilir.
Yanık Vaka Saç Ekimi Sonrası Ekilen Saçlar Dökülür mü?
Ekim alanındaki doku tahribatı ve deride kan akışı olup olmaması, yanık vaka saç ekiminin sonucunu etkileyen en önemli faktörlerdir. Burada amaç saç oluşumunu sağlayabilmektir. Ekilen, beslenen ve büyüyen saçlar bir daha dökülmez.
Yanık Vaka Saç Ekiminde Rejeneratif Yaklaşımların Rolü Nedir?
Yanık vaka saç ekimi, bilinen saç ekimi prosedüründen farklı bir işleyişe tabi değildir. Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak uygulanan FUE tekniği, geleneksel saç ekimi uygulamalarını rafa kaldıracak kadar etkili bir yöntem olarak kabul görmektedir. Saç kökü toplama tekniği olan FUE, rejeneratif yaklaşımlarla zenginleştirilerek, saç ekimi alanında daha güçlü bir silah haline gelmiştir. Otolog yağ transferi de, FUE tekniğini güçlendiren rejeneratif uygulamalardan bir tanesidir. FAT saç ekimi olarak bilinen otolog yağ transferi uygulamasında, ekim yapılacak sahanın canlandırılması, harekete geçirilmesi hedeflenmektedir. Daha önceki yazılarımda da detaylıca anlattığım FAT saç ekimini, yeni takipçilerimize özetlemek gerekirse; FAT, bir otolog yağ transferi tekniğidir. Kişilerin bölgesel yağlanmalarının olduğu alanlardan bir miktar yağ hücresi alınır ve satrifüj edilerek kök hücreden zengin hale getirilir. Kök hücreden zenginleştirilmiş yağlar, kafa derisine enjekte edilir. FUE saç ekimi uygulaması öncesinde gerçekleştirilen bu uygulama, yanık alopesi vakaları için özellikle tavsiye edilmektedir.
Kök hücreden zenginleştirilmiş otolog yağ transferi uygulamasının yanı sıra, kök hücreli saç ekimi de son yılların ses getiren uygulamalarından biri olmuştur. Kök hücrenin uzun yıllardan bu yana birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Kök hücre, kendini yenileyebilme, başka bir hücreye dönüşebilme, çoğalabilme ve hasarlı dokuyu onarabilme gibi güçlü ve kritik özelliklere sahiptir. Gerek yanık alopesi vakalarında gerekse diğer nedenlere bağlı olarak gelişmiş kalıcı saç kaybı problemlerinin telafisinde, kök hücreli saç ekiminin, yüz güldüren sonuçlar sunduğu gözlemlenmiş ve bu yöntem son dönemin en gözde saç ekimi uygulamalarından biri haline gelmiştir. Kök hücreli saç ekimi, kulak arkasından saç köklerini içeren yağ dokularının alınması ve işlemden geçirilerek saçsız alana ekilmesi şeklinde uygulanır.
Her iki rejeneratif yaklaşımda da hasarlı derinin, ekilen saçları besleyebilecek ve büyütebilecek kıvama gelmesi hedeflenmektedir. Yanık alopesi vakalarının saç ekiminden istenilen sonucu alabilmeleri için;