Kolajenin sadece saç sağlığı için değil genel vücut sağlığı için ne kadar önemli bir protein olduğunu artık birçoğumuz biliyoruz. Vücudumuzdaki en bol protein olan kolajeni doğal olarak üretiyoruz. Vücudumuzdaki kolajen seviyesi tahmin ettiğimizden çok daha erken yaşlarda azalmaya başlıyor. Saç ve cilt kalitesinin zaman içerisinde yaş ilerledikçe bozulmaya başlamasının en büyük nedeni de kolajen kaybı. Yapılan bazı araştırmalar, kolajenin saç büyümesini teşvik ettiği yönünde. Ancak net söylemler için daha fazla sayıda araştırma sonucuna ihtiyaç var. Saç sağlığı üzerinde rol oynayan pek çok faktör bulunuyor. Dolayısıyla, saç oluşumu ve büyümesi ile ilgili her şeyi sadece kolajenle ilişkilendirmek eksik ve yanıltıcı bir değerlendirme olur.
Kolajen Sağlıklı Saç Oluşumunu Nasıl Destekler?
Keratin saçta doğal olarak bulunan bir protein. Kolajen, keratin oluşumu için gerekli olan aminoasitleri sağlıyor. Kolajen temel olarak 3 aminoasitten oluşuyor; prolin, glisin, hidroksiprolin. Bunlar içerisinde prolin, keratinin de ana bileşeni. Bu sebeple prolin açısından zengin kolajen tüketiminin saç oluşumunu ve büyümesini desteklediği düşünülüyor. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar, kesinlik arz eden söylemler için eksik ve yetersizdir.
Saçlar İçin Kolajen Mi, Otolog Yağlar Mı? Hangisi Daha Faydalı?
Saç kalitesini etkileyen en önemli unsur saç derisi sağlığı. Canlı, parlak ve göz alıcı saçların sırrı burada yatıyor. Saç köklerini içeren alan ne kadar verimliyse saçlar da o kadar sağlıklı büyüyor. Saç ekimi ameliyatlarında uyguladığımız FAT yönteminin sunduğu harikulade sonuçlar bunun en büyük kanıtı. Hastalardan liposuction yöntemiyle bir miktar yağ hücresi alıyor ve kök hücreden zengin hale getirerek, hastaların saç derisine enjekte ediyoruz. Amacımız, kök hücreden zengin yağ hücreleriyle saç ekimi yapılacak bölgede saç derisini canlandırmak. Bu yöntemi kullanarak gerçekleştirdiğimiz ameliyatlar sonucunda; hem ekilen saçların sağlıklı büyümelerini sağlıyoruz hem de minyatürleşmeye başlayarak dökülme eğiliminde olan saçları kurtarıyoruz. Bu bize şunu gösteriyor; kök hücreden zengin hale getirilen otolog yağlar saç büyümesi için en az kolajen kadar etkili ve elzem.
Kolajen Ve Yağ Bezleri Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Kolajen hem saç derisi hem de saç kökleri için önemli bir bileşen. Ancak sağlıklı saçlar için kolajen kadar önemli olan bir diğer unsur da yağlar. Kolajen, saç diplerindeki yağ hücrelerini besleyerek saçların kurumasını ve cansızlaşmasını önlüyor. Cildi koruma özelliğine sahip olan sebum yağ bezlerinden salgılanıyor. Bu işleyişin bozulması hem cilt hem de saç sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
Kolajen Saç Hasarını Önleyebilir Mi?
Kolajen antioksidan vazifesi görebilme özelliğine sahip. Bu da, serbest radikallerin neden olduğu hasarlarla mücadele edebileceği anlamına geliyor. Serbest radikaller; stres, sigara, alkol, kötü beslenme ve diğer dış etkenlerin bir sonucu olarak vücutta gelişirler. Çok fazla serbest radikal; hücrelere, proteinlere ve DNA’ya zarar verebilir. Vücudun serbest radikallere karşı direnci yaşla birlikte azalıyor. Saç sağlığının ilerleyen yaşla birlikte bozulmasının sebebi budur. Serbest radikallerle savaşabilmek için vücudun antioksidanlara ihtiyacı vardır. Kolajen antioksidan vazifesi görerek saç hasarını önleyebilir. Ancak bu yönde yapılan araştırmaların sınırlı sayıda olduğunu belirtmekte fayda var. Zira vücudumuzda bulunan kolajenin antioksidan potansiyeli henüz belirsizdir.
Kolajen Saç Seyrelmesini Önleyebilir Mi?
Kolajenin en yoğun bulunduğu bölge cildin orta tabakası olan dermis. Kolajenin %70’i dermis katmanında yer alıyor. Dermis tabakada kolajen seviyesinin azalmaya başlamasıyla birlikte, saçlarda; incelme, kırılma ve dökülme sorunları meydana gelebiliyor. Bu sebeple dermisteki kolajen potansiyelini korumak yönünde bir yaklaşım; saçlarda incelmenin ve seyrelmenin önüne geçmek bakımından önemli olabilir.
Kolajen Saçların Beyazlamasını Önler Mi?
Saçların beyazlamasında genellikle genetik faktörler belirleyicidir. Ancak serbest radikal hasarının saç beyazlatma sürecini hızlandırabileceği düşünülüyor. Az önce de belirttiğim gibi kolajen, serbest radikal hasarlarına karşı antioksidan vazifesi görebiliyor. Bu da beyazlatma sürecini bir tık yavaşlatabileceği anlamını taşıyabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar da henüz yeterli düzeyde değil.
Kolajen Her Sorunu Çözer Mi?
Kolajen saç sağlığını farklı şekillerde destekleyebilir. Saç köklerini içeren cildi güçlendirebilecek ve cilt hasarını önleyebilecek faydalı özelliklere sahip. Ancak kolajenin insan saçı üzerindeki etkilerine yönelik yapılan araştırmalar henüz tatmin edici sayıda değil. Piyasada farklı tipte kolajen takviyelerine denk gelmek mümkün. Hangi tip kolajenin hangi ihtiyaca hitap ettiği bilinmeli ve takviye seçimi ona göre yapılmalıdır. Kolajenin saçlarla ilgili yaşanan her sorun üzerinde mucizevi ve tedavi edici etkileri olduğu düşünülmemelidir.