Günlük beslenme düzeninde tükettiğimiz katı ya da sıvı gıdaları, yaşam maratonunda tökezlemeden ilerleyebilmek için elzem bir yakıt kaynağı olarak düşünebiliriz. Devam edebilmek için depoyu doldurmamız, bunu yaparken de kaliteden ödün vermememiz gerekir. Tüketilen tüm besinlerin sadece beden sağlığı üzerinde değil, duygu durumları üzerinde de etkileri vardır. İnsan sağlığı, saç diplerinden ayakuçlarına ve iç dünyasında yaşadığı duyusal dalgalanmaların dengesine varana kadar bedensel ve ruhsal bir bütünden oluşur. Dolayısıyla, tüketilen gıdaları doğru ve kaliteli besin kaynaklarından temin etmek, sağlığımız için yapacağımız en değerli ve en karlı yatırım olacaktır.
Saçlar, görsel güzelliğin en önemli tamamlayıcı parçası olarak değerlendirilirler. Saç dökülmesi; fizyolojik boyutları ve psikolojik sonuçlarıyla, hemen hemen hepimizin gündemini, hayatımızın en az bir döneminde meşgul eden bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır. Saç sağlığı, yeme içme alışkanlıklarımızla doğrudan olmasa da, dolaylı olarak ilişkilidir. Bu sebeple, tükettiğimiz gıdaları gözden geçirmek, sorunu çözme yolunda atacağımız önemli bir adım olacaktır. Standart bir beslenme programı oluşturmak ve uygulamak elbette mümkün değildir. Diyet programı kişiye özel olmakla birlikte, neye ihtiyacınız olduğunun altı çizilerek oluşturulur. Her ne kadar, kişisel olması bakımından tek tip bir reçeteden söz edilemese de, saç sağlığını tehdit eden bazı gıdalar hepimizin ortak paydasıdır. Doğru bir risk analizi, tehditlerin değerlendirilmesiyle başlar. Ve her tehdit unsuru, içinde bizi doğruya götüren ipuçlarını barındırır. O halde önce saç sağlığımıza göz diken zararlı gıdalara göz atalım.
Karbonatlı İçecekler
Herhangi bir gazlı içeceğin doğrudan saç dökülmesine sebebiyet verdiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Ancak, erken sevinmemenizi tavsiye ediyoruz. Gazlı içecekler; raf ömrünü uzatmak için içeriğine eklenen koruyucu maddelerle, yüksek asit seviyeleriyle ve şeker oranlarıyla birçok hastalığa davetiye çıkarır aynı zamanda da genetik yatkınlığınız olan hastalıkların oluşum sürecini hızlandırırlar. Kontrolsüz kilo alımına yol açarak, hormon dengesinin bozulmasına sebebiyet verebilirler. Kısacası, saç dökülmesi bir hastalığın sonucu; gazlı içecek ise buna yol açan sağlık sorunu tetikleyen bir tehdit unsurudur. Sıvı tüketim ihtiyacını bu tarz içeceklerden değil; su, sebze suları, badem sütü ve bitki çaylarından karşılarsak, sağlığımız için, dolayısıyla saç sağlığımız için daha faydalı bir tercih yapmış oluruz.
Yüksek Glisemik İndeksli Gıdalar
Glisemik İndeks, aldığımız besinlerin kan şekerini yükseltme hızını gösteren sayısal bir değeri ifade eder. Glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerini ani yükselterek, daha çok yeme ihtiyacına sebep olurlar. Bu da insülin hormonunu dengede tutmayı zorlaştırır. İnsülin direncinin yükselmesi ise, diyabet, polikistik over sendromu, kalp gibi birçok hastalığı tetikler. Saç kaybının, diyabet ve polikistik over sendromunun tipik ve yaygın belirtilerinden biri olduğu unutulmamalıdır.
Alkol Kullanımı Saç Dökülmesine Yol Açar Mı?
Yapılan bazı araştırmaların sonuçları, yoğun alkol tüketiminin saç yapısını bozduğu ve saçların dökülme sürecini hızlandırdığı yönünde. Alkol kullanımının, saç sağlığını destekleyen bir katkısı olmasa da, saçların dökülmesine doğrudan yol açtığına dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Burada oluşan çelişkinin yarattığı kafa karışıklığını şu şekilde giderebiliriz: Alkol kullanımı neticesi sağlığınızda oluşabilecek tahribat, ne ölçüde tükettiğinize bağlı olarak değişir.
Sağlıklı Saçlar İçin Hangi Gıdaları Tüketmeliyiz?
Saç kaybı birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Vitamin ve mineral depolarımızın yeteri kadar dolu olmaması, saç dökülmesi şikâyetlerinin en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Tükettiğimiz besinlerin vitamin ve mineraller bakımından zengin olması en azından buna bağlı gelişen saç dökülmeleri için faydalı olacaktır. İşte bunlardan bazıları:
Burada bir parantez açmak gerekirse, diyet listenizi oluşturmadan önce, bu gıdaların, vücudunuzda alerjik reaksiyonlara yol açıp açmadığını da bilmeniz gerekir.
Beslenme programınızı oluştururken, bir diyetisyenle iş birliği yapmanız; sağlık koşullarınız gözetilerek, size özel hazırlanmış bir diyet listesiyle yola devam etmeniz, saç dökülmesi tedavisi sürecinin önemli bir parçası olacaktır.