Saç ekimi operasyonu yaptırma kararı alan kişilerin genellikle en çok merak ettikleri konu, yapılan işlemin neticesinin nasıl olacağıyla ilgilidir. Ancak saç ekimi, işlemin gerçekleştirilmesi, ameliyat sonrası iyileşme süreci ve sonuçların gözlemlenmesi bakımından uzun soluklu ve sabır isteyen bir süreçtir. Ekilen saç greftlerinin istenilen seviyeye ulaşması, saç ekimi operasyonu sonrası hangi aşamada bizleri nelerin beklediğini ve iyileşme aşamasında nelerden kaçınmamız gerektiğini bilmemize bağlıdır. Saç büyümesinin gerçekleşebilmesi için en az 1 yıllık zaman dilimi göze alınmalıdır. Saç ekimi sonrası hastaları gün gün nelerin beklediğine ve iyileşme sürecine dair takvime hep beraber bakalım şimdi:
SAÇ EKİMİ İYİLEŞME SÜRECİ
Saç ekimi ameliyatı sonrası saç greftlerinin transfer edildiği alanda ve donör alanda kızarıklıklar oluşabilir. Alım bölgesindeki kızarıklıklar çevresindeki saç telleri tarafından gizlenebildikleri için ekim bölgesindeki kadar dikkat çekmeyebilir. Saç transferinin yoğunluğuna göre kızarıklıklar 3 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur.
2. Gün
İşlemin ikinci günü hem donör bölgede hem de ekim yapılan bölgede hafif derecede kaşıntı, şişlik ve ağrı hissedilebilir ve 1 hafta içerisinde de bu belirtiler genellikle ortadan kalkar.
3. Gün
Transfer sonrası en çok merak edilen konulardan bir tanesi de ilk yıkamanın ne zaman yapılacağıdır. Zamanı kadar, işlem bölgesinin nasıl yıkanması gerektiği de önemlidir. Saç ekimi işlemi sonrası ilk yıkama belli aşamalara tabidir. Ameliyat sonrasında ilk yıkama üçüncü gün gerçekleştirilir. Ekim alanında ve donör bölgede oluşan kabuklanmaların özel losyonlar kullanılarak önce yumuşatılması ardından da yıkama işleminin yapılması gerekir. Baş bölgesi özel medikal şampuanla ovalamadan ve baskı uygulamadan yıkanmalıdır. Kabuklar iyileşinceye kadar yıkama işlemi günde sadece bir defa, önerdiğimiz şampuanla ve tarif ettiği şekilde gerçekleştirilmelidir.
Küçük nokta şeklinde meydana gelen kabuklar kaşıntıya sebep olabilirler. İşlem bölgesini kaşımamak, havlu ve benzeri şeylerle ovalamamak gerekir. Tedavi edilen alana temas etmemek önemlidir. Bunun yanı sıra, kabuklanma tamamen ortadan kalkıncaya kadar kafa bölgesi her gün tarif edildiği şekilde yıkanmalı ve güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır. Ameliyat sonrası verilen antibiyotik tedavisi sonucunda işlem yapılan bölgelerde hızlı bir iyileşme kaydedilir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, ilk haftanın sonunda bazılarında kabuklar dökülmeye başlar. İlk üç haftalık süreçte zorlayıcı ve terlemeye neden olabilecek fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra saç köklerine zarar vereceği için denize veya havuza girmekten de kaçınılmalıdır.
Saç ekimi ameliyatları sonrasında üçüncü haftada şok dökülmelerin gerçekleşmesi beklenir. İyileşme sürecinin doğal bir parçası olarak kabul edilen şok dökülmenin geçici olduğu bilinmeli sürecin uzaması halinde bizimle iletişime geçilmelidir.
Üçüncü veya dördüncü aydan itibaren şok dökülme sonrası yeni saç kökleri görülebilir ve dökülen saçların yavaş yavaş yeniden büyümeye başladıkları gözlemlenebilir. İlk çıkan saçlar cılız bir görünümde olabilir ancak büyümeye devam ettikçe saç telleri kalınlaşmaya başlayacaktır.
Altıncı aydan sonra saç greftlerindeki büyüme oranı büyük ölçüde tamamlanmış olur ve artık hasta yaptırdığı saç ekimi işleminin sonuçlarını bu süreçte daha net görmeye başlar.
1 yılın sonunda büyüme istenen seviyeye gelmiş ve tamamlanmış olur. Saç ekimi operasyonunun, sonuçları ve iyileşme takvimi bakımından bir yıllık bir süreç olduğu ve süreçlerin kişiden kişiye ve saç ekimi yapılan bölgeye göre değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.