Yazılışı zor, söylenişi daha da zor. Pek çoğunuz ilk kez karşılaşıyorsunuz belki de. Cutis Verticis Gyrata nadir görülen bir deri hastalığı olarak tıp literatüründe yer alıyor. CVG olarak kısaltılan bu hastalık, çoğu kez sebepsiz yere kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bu yazımda sizlere, hiçbir belirti vermeyen ve sadece saçlar kısayken görsel olarak fark edilebilen Cutis Verticis Gyrata hastalığından bahsetmek istiyorum.
Cutis Verticis Gyrata Nedir?
Cutis Verticis Gyrata, saçlı deride hipertrofi ve katlanma ile seyreden tıbbi bir durumu ifade eder. Kafa derisinde kıvrımlar olarak da tanımlanır. Görsel olarak beyin kıvrımlarına benzetilen bu hastalık, genel olarak ergenlik sonrasında, 20 ila 30 yaş aralığında ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalar CVG hastalığının erkekler arasında kadınlara nazaran daha sık görüldüğü yönünde. Ancak sadece görsel olarak tespit edilebilen bu hastalığın varlığını, kadınların uzun saçları sebebiyle fark edemeyebileceği de belirtiliyor. Nadir bir deri hastalığı olan CVG’nin ortaya çıkış nedenleri henüz net olarak bilinmese de, uzmanlar bu hastalığın tehlikeli ya da ölümcül olmadığını söylüyorlar.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
CVG çoğu kez belirti vermeyen ve fark edilmesi zaman alan bir hastalık. Genel olarak; ağrı, kaşıntı gibi semptomlara yol açmıyor; sadece görsel olarak tespit edilebiliyor. Uzun saçların altında kamufle olabilen kıvrımlar, saçlar kısayken belirgin hale geliyor ve ağırlıklı olarak fiziksel değil, estetik bir sorun olarak değerlendiriliyor. Ancak ilerlemiş CVG vakalarında yani olukların daha derin olduğu durumlarda; koku, akıntı, kaşıntı, iltihap ve ağrı meydana gelebiliyor.
Cutis Verticis Gyrata Saç Dökülmesine Yol Açar Mı?
2021 yılınnda PubMed’de yayınlanan bir makalede CVG hastalığının klinik seyri ve tedavi seçenekleriyle ilgili bir vaka incelemesi yer alıyor. İncelenen vaka 25 yaşında bir erkek hasta. Yaklaşık 1 yıl devam eden saç dökülmesi ve saç dökülmesi olan bölgelerde hafif kaşıntı şikayetleriyle başvuruyor. Hasta saç dökülmesinin yavaş yavaş başladığını ve zamanla kötüleştiğini bildiriyor. Hastanın kafa derisine yapılan fiziki muayenede 5 ila 6 oluk oluşturan kıvrımlar tespit ediliyor ve hastaya sekonder CVG tanısı konularak hastalıklı doku genel anestezi altında eskize ediliyor.
Cutis Verticis Gyrata Nasıl Tedavi Edilir?
Primer ve sekonder olmak üzere iki formda sınıflandırılan Cutis Verticis Gyrata’da tedavi rotası hastalığın hangi türde geliştiğine bağlı olarak belirleniyor. Az önce de belirttiğim gibi hastalık fiziksel değil ağırlıklı olarak estetik bir problem olarak değerlendiriliyor. Derin kıvrımların olduğu ve bunun fiziksel olarak rahatsızlık verdiği durumlar doğru bir saç bakımıyla kontrol altına alınabiliyor. Estetik bir talep olduğunda ise cerrahi tedavi uygulanabiliyor. Uzmanlar, durumu stabil ya da hafif semptomlarla seyreden hastalar için en iyi seçeneğin yakın takip ve klinik gözlem olduğu görüşündeler.
FAT Yöntemi Cutis Verticis Gyrata Hastaları İçin Bir Tedavi Seçeneği Olabilir Mi?
FAT yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz saç ekimi uygulamalarından çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Daha önceki yazılarımda detaylı bir şekilde anlattığım bu yöntemin ne olduğunu ve hangi faydaları sağladığını hatırlayalım:
Peki Cutis Verticis Gyrata Hastalığında FAT Yönteminin Etkisi Ne Olabilir?
Saç ekiminde önceliğimiz, saç derisinin sağlıklı ve elverişli hale gelmesi. Dolayısıyla ilk hedef saç derisi sağlığı. İleri düzeyde olmayan CVG hastalarında, kıvrımlar arasına enjekte edilen kök hücreden zenginleştirilmiş otolog yağlarla, kıvrımlar arasında kalan boşluklarda dolgunlaşma sağlıyoruz. FAT yöntemi; nadir görünen, neden olduğu bilinmeyen ve kesin bir tedavisi bulunmayan bu deri hastalığının görsel olarak iyileştirilmesinde etkili sonuçlar sunuyor.