Yanık cilde saç ekilmez
Hayır! Elbette ekim yapılabilir. Ayrıca bu benim özellikle ilgilendiğim bir konu. Son derece başarılı sonuçlar da alabiliyoruz. Yanık bölgeye saç ekimi, farklı disiplinlerden bir araya gelmiş uzmanların, hep birlikte hastaya çözümler sunması gerektiği özel bir süreçtir. Plastik, rekonstrüktif cerrah, belki bir psikiyatrist ve tabii ki yanık bölgeye saç ekimi yapabilecek bir saç ekimi uzmanı ve ekibi gerekir
Saç ekimi ile gençlik yıllarındaki saç çizgisine kavuşabiliriz
Hayır! Hastalar genellikle ellerinde gençlik yıllarına ait bir fotoğrafla gelirler ve hedeflerinin bu olduğunu söylerler. Bu iyi bir hedef değil. Felsefeniz her zaman geçmiş için değil gelecek için saç ekimi olmalıdır. 20’li yaşlarınızda saç çizginiz de çok gençtir, daha öndedir. 30’lu, 40’lı ve 50’li yaşlarda saçların uzadığı tipik bir yer vardır ve bu 20’li yaşlardan farklıdır, bu yüzden o yaşta sahip olduğunuz saç çizgisini yeniden yaratmaya çalışmak bir hata olur, doğal gözükmez.
Saç ekimi sadece erkekler içindir
Hayır! İşte bu tamamen hatalı bir düşünce. Erkeklerin yüzde sekseni yaşamları boyunca saç dökülmesi yaşayacaklar, kadınlar da ise bu oran %40’larda. Birçok çalışma, saç dökülmesinin bir kadın için yıkıcı olduğunu, oysa erkekler için üzücü ama beklenen bir durum olduğunu gösteriyor. Elbette kadınlara da saç ekimi yapılır.
Saç ekimi tekniği, saç ekiminin sonucunu etkiler
Hayır! Her konuda olduğu gibi burada tekniği kullanma becerisi kısaca saç ekimini yapan kişilerin ustalığı çok daha önemlidir. Saç ekimi uzmanının folikülleri toplamasına yardımcı olacak farklı sistemler olsa da, belirleyici faktör her zaman ekiptir, doktordur, saç ekimi uzmanıdır. Kısaca saç ekiminde teknoloji değil, insan önemlidir en azından şimdilik. Saç ekiminde greftlerin nasıl alındığı nasıl açı verildiği, nasıl yerleştirildiği çok önemlidir. 10 sanatçıya boya ve fırça verirseniz 10 farklı resim elde edersiniz. Aynı teori burada da geçerlidir.
Her foliküler ünite bir saç içerir
Hayır! Başın arkasındaki saçları benzersiz kılan şey, foliküler üniteler adı verilen gruplar halinde saçların uzamasıdır. Bir birim dört adede kadar saç teli içerebilir. Bu yüzden, foliküler ünite transferinden bahsettiğimizde, içinde bir, iki, üç veya dört kıl olan bir silindiri alıp nakletmekten bahsediyoruz. O silindirde sadece saçınız yok, aynı zamanda saçın uzadığı kök hücreler, şaftı yağlayan küçük bir yağ bezi ve saçınızın ucunda durmasına yardımcı olan küçük bir kas var.
Saç çizginiz simetrik olmalıdır
Hayır. Saç çizgisinin doğal görünmesini sağlayan küçük düzensizliklerdir. Asimetrinin yarattığı doğallık, saç ekiminde de geçerlidir.
Saç ilaçlarıyla saç çıkartılabilir, saç ekimine ihtiyaç yok
Hayır! Saç ekimi ve saç çıkartan ilaçlarla saç ekimi aynı düzeyde değildir, birbirini tamamlayan konulardır. Hiçbir zaman saç ekiminin önüne geçemez saç çıkartan ilaçlar, en azından şimdilik. Saç ilaçlarını daima kullanmak gerekir ve bıraktığınız an tekrar eski haline döner. Ayrıca uzun dönem kullanımında farklı yan etkilere sahip olduğunu biliyoruz. Saç ekimi sonrası sürecinde saç ilaçları önerilebilir bir süre, bu haliyle minyatürleşmiş saçları hedefleriz. Hiçbir zaman unutmayın, saç ekimi kalıcı, diğerleri geçicidir.
Donör alandan alınan saçların yerine yenisi çıkar
Hayır! Bahar aylarında saksısını değiştirdiğiniz çiçeklerinizi düşünün. Toprağıyla birlikte bir başka saksıya yerleştirirsiniz ve çiçek yeni yerinde büyümeye devam eder, işte saç ekimi de aynen böyle aslında. Diğer saksıda çiçeğin köklerini bırakmadıysanız, orada herhangi bir canlanma tekrar çiçek çıkarma, yeşerme gözlemlemezsiniz. Bizim iki kulak arasından, başın arka kısmından aldığımız saçlar yani donör bölge saçları kellik sorununu yaşatan androjenlere karşı duyarsızdır yani dökülmezler. Onları alıp ön tarafa koyduğumuzda ise tıpkı çiçek gibi yeniden açmaya devam eder. Donör alanda ise o kök tekrar yetişmez.
Bütün seyrekleşmiş saçlarımı saç ekimiyle sık hale getirebilirim
Hayır! Gençliğinizde olduğu gibi gösterecek kadar donör saça sahip olmazsınız. Donör alan bize ne kadar izin veriyorsa, size o kadar ekim yapılabilir. Bu sebeple gerçekçi beklentiler içerisinde olmak çok önemli.
FUT tekniği, FUE’e göre daha iyiydi
Hayır! Hiçbir ekim tekniğinin bir başka tekniğe göre kıyaslaması yapılmamalı zira teknik değil, kişiler ve kişilerin saç sorunları burada önemlidir. Farklı hasta tiplerine göre farklı teknikler kullanılabilir. Fakat FUE tekniğinin FUT’a göre avantajları vardır, eğer hasta her ikisine de uygunsa ve yapılabiliyorsa, FUE’yi tercih ederiz.