Skatrisyel alopesi, kıl foliküllerinin tahrip olmasıyla ve kalıcı saç dökülmesiyle karakterize bir hastalık grubudur. Skatrisyel alopesi; primer ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılır.
Primer skatrisyel alopeside; dış etkenlerden bağımsız olarak, sadece kıl folikülünde tahribata yol açan inflamasyon söz konusudur.
Sekonder skatrisyel alopeside ise saç kökleri dış etkenler neticesi hasar görür. Kaza, yanma, travma, enfeksiyon vb. dış etkenlerin saç köklerine kalıcı olarak hasar verdiği ve saçların geri dönüşümsüz olarak döküldüğü durumları kapsar.
Sekonder skatrisyel alopesiyi yanık alopesi olarak değerlendiriyoruz. Kalıcı saç kaybının meydana geldiği durumlarda tek tedavi seçeneği saç ekimidir.
Peki, Sekonder skatrisyel alopesi tedavisi için hangi saç ekimi tekniği tercih edilmeli?
Saç ekiminin tarihçesine şöyle bir göz atıldığında, çıkış noktasının sekonder skatrisyel alopesi olduğu bilgisine kaynaklarda denk gelmek mümkün. İlk etapta tedavi amaçlı yapılan saç ekimi ameliyatları 1950’li yıllarda estetik bir boyut kazandı. Saç ekimi; bilim, teknoloji ve sağlık alanındaki gelişmelerle birlikte; hem yanık alopesi vakalarının tedavisinde hem de erkek tipi kelliğin telafisinde oldukça tatmin edici sonuçlar sunan bir prosedüre dönüştü. Günümüzde saç ekimi ameliyatları için iki seçeneğimiz bulunuyor. FUT ve FUE.
FUT saç ekiminin tarihi FUE’den biraz daha eski. FUT 1994 yılında geliştirilen bir saç ekimi tekniği. Androgenetik alopesi kaynaklı saç dökülmesi yaşayan ve kellik sorunuyla karşı karşıya kalan kişiler için ideal saç ekimi tekniği, 2003 yılında hayatımıza giren FUE’dir. Ancak söz konusu sekonder skatrisyel alopesiler olduğunda işler biraz karışıyor. Çeşitli travmalar neticesi kafa derisinin ve saç köklerinin hasar gördüğü durumlar için FUT tekniğinin düşünülmesi gerekebiliyor. Bu kararda belirleyici olan sekonder skatrisyel alopesinin şiddeti. Zira bazı yanık alopesi vakaları FUE için de uygun olabiliyor.
Sekonder Skatrisyel Alopesi Tedavisinde FUT Tekniği Ne Kadar Etkili?
Açılımı Foliküler Ünite Transplantasyonu olan FUT saç ekiminin etkinliği üzerine Çin’de bir araştırma yapılmış. Skatrisyel alopesisi olan hastalar üzerinde yapılan çalışmanın detayları şöyle:
Yürütülen bu çalışmaya göre; FUT yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatların sekonder skatrisyel alopesi tedavisinde etkili ve tatmin edici sonuçlar sunduğu kanaatine varılmış. Ancak ciddi skatrisyel hastalarında, donör alan kaynağı olarak kullanılan kafa derisindeki saçların, ihtiyacı karşılayamayabileceği ve donör alan kaynaklarının genişletilmesine ihtiyaç duyulabileceği de belirtilmiş. 6 ila 24 ay süreyle takip edilen hastalarda, 24. Ay itibariyle elde edilen FU yoğunluğunun; %73,3 ila %90 aralığında olduğu belirtiliyor.
Bu Araştırmanın Sonuçları Bize Ne Anlatıyor?
Bu araştırma bizlere; FUT saç ekiminin, saçlı derisi şiddetli derecede hasar görmüş kişiler için etkili sonuçları olan bir tedavi seçeneği olabileceğini anlatıyor. Saç köklerinin şeritler halinde alınarak şeritler halinde saçsız alana nakledilmesi şeklinde gerçekleştirilen FUT saç ekimi, günümüzde yerini daha modern bir teknik olan FUE’ye bıraksa da, ağır vakalar için tek alternatif olabiliyor. Saç ekimi gerektiren hasarlı bölgenin büyük boyutta olması ise donör kaynağı sorununu gündeme getiriyor. Bu durumda şiddetli skatrisyel hastaları için yeni donör olanaklarını araştırmak gerekiyor.