Hayat irili ufaklı kazalarla doludur. Oyun oynarken hiç düşmemiş bir çocuğa, yemek yaparken eli yanmamış bir kadına ya da keskin bir aletin kanatmadığı parmağa denk gelmek, zannediyorum ki güçtür. Bir çocuğun dünyaya gelişi dahi kadın bedeninde çeşitli travmalar meydana getirir. Dolayısıyla yaşamını hiçbir fiziksel darbe almadan sürdüren insan yoktur. Hayatın bir parçası olan kazaların şiddeti arttıkça yara izlerimizin kalıcılığı ve derinliği de aynı ölçüde artıyor. Yangın, trafik kazası, düşme, darbe veya geçirilen cerrahi operasyonlar neticesi psikolojik açıdan da zedeleyici olan yara izleriyle baş başa kalabiliyoruz. Bu ve benzeri kazaların kafa bölgesini etkilediği durumlarda kalıcı saç dökülmeleri meydana geliyor. Saç derisinde, kaş, bıyık ve sakal bölgesinde gelişen skar dokusu; hem kozmetik hem de psikolojik bir soruna dönüşüyor. Peki, yara iziyle saçsız hale gelen bölgeler için en etkili çözüm yolu ne? Bu alanlara saç ekimi yapılabilir mi? İşte bu sorunun cevabı oldukça merak ediliyor.
Yara İzine Saç Ekimi Yapılabilir Mi?
Skar dokusuna yani yara izine saç ekimi yapmak mümkün. Günümüz teknolojisiyle yanık vakalara uyguladığımız saç ekimi ameliyatlarından oldukça yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Ancak ameliyatın olası sonuçlarına yönelik beklentilerin gerçekçi bir seviyede olması gerekir. Yara izinin yaygınlığına ve şiddetine göre ameliyatın sonuçları değişiklik gösterebilir. Yanık alopesi vakalarına uygulanan saç ekiminde öncelikli hedef, iyileştirilmiş bir görsel sonuç sunmaktır. Hiçbir prosedür, mevcut durumu %100 iyileştireceği ve tüm sonuçlarıyla ortadan kaldıracağı garantisini vermez.
Yara İzine Saç Ekimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Neler?
Çeşitli kazalar neticesi saç derisi hasar görerek yara izi meydana gelmişse bu alanda yeni saç oluşumu gerçekleşmeyecektir. Saç foliküllerinin altında bulunan kan damarları, saçların büyümesinde ve yenilenmesinde rol oynar. Saçlı deride bir hasar meydana geldiğinde ve yara izi oluştuğunda, yara izinin hemen altında cildi korumak için fibröz doku meydana gelir. Bu doku; kıl köklerine, kan damarlarına ve sinirlere yer bırakmayacak kalınlıkta olabilir. Dolayısıyla bu alanda yeni saç oluşumu gerçekleşemez. Hasarlı bölgede bulunan deri, normal cilt dokusundan farklıdır. Bu, hasarlı cildin tipik bir saç naklini kabul edemeyeceği anlamına gelir.
Peki, yara izine saç nakli nasıl olur? Bir yara izine saç ekimi prosedürünü uygulayabilmek ve o alanda saç oluşumunu sağlayabilmek için ekilen sağlıklı saç köklerinin kan damarlarıyla temas etmesini sağlamak gerekir. Ancak bu sayede saçlar kök salmaya ve yeniden büyümeye başlayabilir.
Yara İzine Saç Ekimi Hangi Yöntemle Gerçekleştirilir?
Saç ekimi ameliyatının hangi teknikle uygulanacağında belirleyici olan; skar dokusunun durumudur. Kafa derisi ağır hasar görmüş vakalarda FUT tekniğine ihtiyaç duyulabilmektedir. Saç köklerinin şeritler halinde donör alandan çıkarılarak saçsız bölgeye ekilmesi şeklinde uygulanan FUT, kimi zaman şiddetli vakalar için tek alternatif olabiliyor. Orta ve hafif düzeyde oluşan skarlar içinse daha çağdaş ve avantajlı bir teknik olan FUE tercih edilmektedir.
FAT Saç Ekimi Yara İzlerinde Ne Kadar Etkili?
FAT saç ekiminin amacı saç derisini sağlıklı ve verimli hale getirmektir. Kök hücreden zenginleştirilmiş otolog yağların hasarlı saç derisine uygulanması ve saç ekimi işleminin bu uygulama sonrasında gerçekleştirilmesi, FUE saç ekiminin başarısını artırıyor. Kaş, sakal, bıyık, saçlı deri gibi alanlarda, çeşitli kazalar neticesi kalıcı saç dökülmeleri yaşamış kişilerin estetik kayıplarını büyük ölçüde telafi edebilen bu uygulama, psikolojik olarak da yaralı olan hastalar için oldukça yüz güldüren, tatmin edici sonuçlar sunuyor.