Kök hücreli tedavi yaklaşımlarının alopesi tedavisindeki etkinliği üzerine yapılan deneysel araştırmaların sonuçları heyecan verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Kök hücrenin, saçların yenilenmesinde ve büyümesinde potansiyel bir tedavi seçeneği olabileceğinden yola çıkan bilim insanları, yapmış oldukları bilimsel araştırma ve deneylerin şu ana kadar elde edilen sonuçlarından oldukça umutlular. Çalışmalar sonucunda, özellikle de androgenetik alopesi gibi otoimmün olmayan saç dökülmesi tedavilerinde, kök hücre uygulamalarının olumlu neticeler verdiği gözlemlenmiştir. Ancak bilim insanları, saç dökülmesi olan kişilerde kök hücre bazlı tedavi çeşitlerinin etkinliğini tam olarak anlayabilmek ve bundan emin olmak için daha fazla ve kapsamlı deneysel çalışmaya ihtiyaç duyduklarını da dile getiriyorlar.
Alopesi, genetik faktörler, bazı sistematik ve kronik hastalıklar, hormon bozuklukları, bağışıklık sisteminin zayıf olması, beslenme sorunları, çevresel faktörler, psikolojik travmalar, stres ve yaşlanma gibi sebeplerle meydana gelebilen bir saç dökülmesi sorunudur. Tüm bu faktörlerin saç sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Kök hücre tedavisinin, alopesi vakaları üzerinde çalışan araştırmacılarda neden bu denli heyecan yarattığını anlayabilmek için kök hücre türleri ve saç yapısı hakkında biraz bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Saç folikülleri, kıl folikülü kök hücreleri olarak da bilinen epitelyal ve melanosit kök hücrelere sahiptir ve bunlar da epidermal hücrelerin yenilenmesinde rol oynarlar. Saç dökülmesi olan kişilerin kafa derilerinde aktif olarak çoğalan progenitör hücrelerde bir azalma olmasına rağmen saç fölikülü kök hücre sayısı değişmeden kalır. Bu nedenle saç dökülmeleri için kök hücre tedavileri umut verici yeni bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.
Saçların Yenilenmesinde Rol Oynayan Kök Hücre Türlerini Tanıyalım
Kök hücreler plastisitelerine göre sınıflandırılır. Yani dönüşebilme ve farklılaşabilme potansiyellerine göre gruplandırılırlar.
Saç rejenerasyonu üzerine yapılan araştırmalarda ağırlıklı olarak; pluripotent, multipotent kök hücrelerin ve yağ dokusundan türetilen kök hücrelerin kullanımı üzerinde durulmuştur. Yapılan deneysel araştırmaların sonuçları şu şekilde paylaşılmıştır:
Otolog Kök Hücreler
Otolog kök hücreler, dirençli yamalı alopesi ve androgenetik alopesi vakalarını tedavi etmek için kullanıldı. Hücreler tek bir uygulamada verildi. 100.000 hücre/m2 yoğunlukta 1 ml, tedavi edilen alanın cm2’si başına enjekte edildi. Yapılan deneyin sonucunda, işlem yapılan bölgelerde iyileşme olduğu gözlemlendi.
Adipoz Kaynaklı Kök Hücreler
Adipoz kök hücre, yağ dokusu kaynaklı kök hücreler anlamına gelmektedir. Bilim, adipoz kaynaklı kök hücreleri, rejeneratif durumda ideal bir hücre popülasyonu olarak değerlendiriyor. Adipoz kaynaklı kök hücre kullanılarak tedavi uygulanan alopesi vakalarında, saç yoğunluğunda tatmin edici bir artış elde edildiği bildirildi.
Embriyonik Kök Hücreleri
Embriyonik kök hücre bir hücrenin başka bir hücre tipine dönüşebilmesi kabiliyetidir. Çoğalabilme, kendini yenileme ve farklılaşma özelliklerine sahiptir. Embriyonik kök hücreli tedavi deneyi sonucunda; fonksiyonel embriyotik kök hücrelerinin daha fazla saç oluşumunu ve büyümesini teşvik ettiği tespit edildi.
Kordon Kanı Kök Hücreleri
Kemik iliği ve göbek kordonu kök hücrelerinin dermal papilla benzeri doku büyümesi üzerindeki etkileri incelendi. Yapılan araştırmalar sonucunda şiddetli alopesi areatalı hastaların kök hücreli tedavi aldıktan sonra saçlarında yeniden büyüme gözlemlendiği kaydedildi.
Uzmanlar Deney Sonuçlarını Nasıl Değerlendiriyorlar?
Yapılan bilimsel araştırmaların ve deneylerin sonuçlarına göre hazırlanan makalelerde uzmanların; kök hücrenin saç rejenerasyonunda uygulanmasının umut verici olduğu görüşüne vardıkları bilgisi yer almaktadır. Androgenetik alopesi veya otoimmün olmayan saç dökülmesi tedavisi için kök hücre rejenerasyonu çeşitli nedenlerle uygun bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilmiştir. Otolog bir nakil standart olarak görülse de veri eksikliği ve bu yöntem kullanılarak sağlanan hücrelerin canlılığının azalması nedeniyle kullanımı sınırlıdır. Adipoz yani yağ dokusu kaynaklı kök hücrelerin elde edilmesi zahmetsizdir. Çoğalma ve damarlanmada önemli bir potansiyele sahiptir. Uzmanlar, kök hücreli tedavi yaklaşımlarının saç dökülmelerinde umut verici olduğunu düşünseler de, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını önemle çiziyorlar.