Görev mahallini vaktinden önce terk eden saç tellerinizin kafanızda yarattığı bölgesel ıssızlığa tıp literatüründe, androgenetik alopesi denmektedir. Halk arasında erkek tipi kelleşme olarak bilinir. Ancak kellik ya da kelleşme ifadelerinden hoşlanmadığınızı, bunu rahatsız edici bulduğunuzu biliyorum. Sadece erkeklerin değil, kadınların da korkulu rüyası olan erkek tipi kellik, yani androgenetik alopesi, genetik yatkınlık ve hormon bozukluklarıyla ilişkilendirilir. Ne kadar erken evrede fark edilirse, tedavi edilme şansı da o kadar yüksek olur. Zira mevcut saçları korumak, yenilerinin oluşumunu beklemekten daha kolay ve zahmetsizdir. Saç kaybına yol açan başlıca nedenleri sizler için maddeledik. Başta androgenetik alopesi olmak üzere, bizi adım adım kelliğe götüren faktörleri yazımızımın devamında okuyabilirsiniz.
Androgenetik Alopesi hadi hatırlayalım neydi?
Androgenetik alopesi, kaynaklarda erkek tipi saç dökülmesi veya kellik olarak karşımıza çıkar. Erkek tipi saç dökülmelerinde, genetik ve yaş gibi faktörlerin yanı sıra androjen düzeyi de rol oynar. Erkeklerde cinsel organların gelişmesini sağlayan DHT hormonunun erkek tipi saç dökülmesinde büyük payı olduğu söylenir. DHT hormonu kıl kökünün çapını küçülterek zamanla yok olmasına ve o bölgede saç oluşmamasına yol açar.
Erkeklik hormonu duyarlılığına bağlı olarak gelişen erkek tipi saç dökülmesi genellikle 20 ila 30’lu yaşlarda başlar.
Kadınlarda erkeklere nazaran daha ileri yaşlarda çıkar. En göze çarpan belirtisi, saç çizgisinin geri çekilmesidir. Saç tellerinde incelme, yoğunluğunda azalma ve tepe açıklığı gibi bölgesel kellik en yaygın belirtileridir.
Hastanın hikâyesine bağlı olarak, erken evrede tespit edilmesi halinde ilaç tedavileriyle kontrol altına alınabilir. Minoksidil erkek tipi saç dökülmesinin tedavi edilmesinde etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. İlaç ve medikal losyonlarla uygulanan tedavinin asıl amacı dökülme sürecini yavaşlatmaktır.
Beslenme Eksiklikleri
Yetersiz beslenme, saç dökülmesi probleminin ya da kellik oluşumunun yaygın bir nedeni değildir. Beslenme programınızda yer alan ya da almayan gıdalar ve vitamin takviyeleri saç kaybı tedavilerinin yardımcı unsurlarıdır. İyileştirilmiş bir diyet programıyla ve dışarıdan alınan vitamin takviyeleriyle beslenme eksikliğinin giderilmesi, sizi sağlıksız beslenmenin yol açabileceği; kilo alımı, saç dökülmesi, güçsüz bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar gibi pek çok sorundan korumaya yardımcı olur.
Hastalık Ve İlaçlar
Bazı hastalıklar ya da tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar, kısa veya uzun süreli saç dökülmelerini tetikleyebilir. Bu noktada öncelikli amaç saç dökülmesinin durdurulması değil, hastalığın tedavi edilmesidir.
Stresli Bir Yaşam
Duygusal beslenme de en az fiziksel beslenme kadar sağlığımız üzerinde etkilidir. Yaşam programımızı stres bakımından zengin gıdalardan oluşturmak sadece ruhsal olarak değil fiziksel olarak da tükenmişlik duygusuna sebebiyet verir. Kronik baş ağrısı, düşük enerji, kaynağı belli olmayan vücut ağrıları, yüksek stres seviyesinin en yaygın belirtileri ve şikâyetlerindendir. Saç dökülmesi de stresin yarattığı fiziksel sonuçlardan biri olarak kabul edilir.
Hormonlar
Hormon düzensizliği, vücudumuzun genel işleyiş sistemine zarar verir. Hormonal dengesizliğin ve düzensizliğinin sebep olduğu aksamalar saç dökülmesine yol açar. Erkek tipi kelliğin de en önemli sebebidir.
Erkek Tipi Kelliğin Erken Evre Belirtileri Nelerdir?
Hangi nedene bağlı olursa olsun, saç dökülmesinin normal sınırları aştığına işaret eden bazı belirtiler vardır. Bu belirtileri ilk aşamada tespit ederseniz, müdahale etme şansınız artar.
Özellikle erkek tipi saç dökülmesinin en yaygın belirtisi, saç çizgisinin geriye doğru çekilmesidir. Şakak ve alın bölgesini inceleyerek, saç çizginizin nereden başladığını veya başlaması gerektiğini, geriye doğru bir çekilme olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
Dökülen saç tellerinin göze çarpar hale gelmesi, saç sağlığının tehlikede olduğunu gösteren en önemli belirtidir. Yastık kılıfları ve duş aldığımız alan bizlere saç kaybının ne boyutta olduğuna dair fikir verir.
Saç derisinde meydana gelen kaşıntı ve döküntüler seboreik dermatit ve saç dökülmesi habercisi olabilir.
Saçların daha geç uzaması, erkek tipi saç dökülmesinin erken bir işareti olabilir. Saçlarınızı kestirdikten sonra, eskiye nazaran uzama süreci daha yavaş ilerliyorsa bunu bir uyarı olarak kabul edebilirsiniz.
Saç tellerinde incelme, saçların cansız ve mat görünümleri, dökülme öncesinin net bir sinyalidir.
Saç dökülmesinin nedenleri arasında genetik faktörler de yer alır. Erkek tipi saç dökülmelerinde soyağacını gözden geçirmekte fayda var. Aile büyüklerinde kellik problemi olan var mı? Varsa saç dökülmeleri hangi yaşta başlamış? Bu soruların cevabı size saçlarınızın akıbetiyle ilgili ipuçları verebilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesini Önlemek İçin Seçenekleriniz Neler?
Erkek tipi saç dökülmesini erken evrede yakalamak ve tedavi etmek için birçok yöntem ve teknik vardır. Fakat bugüne kadar bunu durdurabilene hiç rastlamadım. Zira yapılan pek çok araştırma, yazılan pek çok makale de bu söylediğimi destekliyor. En alta okuyabileceğiniz akademik makalelerin linklerini bırakıyorum. Saç dökülmesi problemlerinizin çözümü için, bir uzmandan yardım alarak, size uygun yöntemlerle tedavi rotanızı oluşturabilirsiniz. İşte seçenekleriniz: